Hitte en droogte hebben ook nadelen voor zonnepanelen

Hitte en droogte hebben ook nadelen voor zonnepanelen

Mensen met zonnepanelen wrijven zich dezer dagen in de handen. Maar de aanhoudende droogte en de hitte die daar de laatste dagen bijgekomen is, brengen ook minpunten van zonnepanelen aan de oppervlakte. Zo presteren ze minder goed eens de 25 graden Celsius overschreden is. Dat zegt expert Alex Polfliet, oprichter en ex-voorzitter van PV Vlaanderen, de koepelvereniging van de zonnepanelensector. "Zonnepanelen hebben zonlicht nodig, de warmte is eerder een nadeel", zegt Polfliet. "Vanaf 25 graden in de schaduw verliezen de zonnecellen 0,4 procent capaciteit per bijkomende graad. Dat maakt dezer dagen, met temperaturen die flirten met de 30 graden, dat er ongeveer 2 procent verlies is."

Een tweede factor is de aanhoudende droogte: "Er komt steeds meer stof op de zonnepanelen en dat heeft ook een invloed op hun werking. Het zou dus eens goed moeten regenen", zegt Polfliet, die benadrukt dat mensen nu niet meteen hun zonnepanelen moet beginnen sproeien. "Dat water kan voor andere zaken gebruikt worden." Ook op het dak kruipen en beginnen afstoffen raadt hij af: "Afstoffen kan zonnepanelen beschadigen, dus niet doen", luidt het advies.

De ideale omstandigheden voor zonnepanelen? "Ze gedijen het best onder een open hemel en voldoende wind, die de warmte wegblaast", aldus nog Polfliet.

bron: Belga