Hier kan u morgen hinder verwachten op de nationale betoging

Hier kan u morgen hinder verwachten op de nationale betoging

Het is de vierde nationale betoging sinds het aantreden van de ploeg van Charles Michel. Terwijl de eerste twee manifestaties 100.000 deelnemers trokken, kwamen in mei nog 60.000 mensen op straat. De politie verwacht dat donderdag 50.000 betogers naar Brussel zullen afzakken, aldus een politiewoordvoerster.

Mikpunt van de betogers is de "asociale»" regering-Michel die nu twee jaar in het zadel zit, met maatregelen als de indexsprong of het einde van de 38 urenweek. Maar de betoging is meteen een waarschuwing door de vakbonden aan de regering dat in het kader van de begrotingsinspanningen niet opnieuw naar de werknemers en de sociale uitkeringen moet worden gekeken. Veel aandacht zal dan ook gaan naar eerlijke fiscaliteit.

De manifestatie van het ACV, ABVV en ACLVB vertrekt aan het Noordstation en gaat richting Zuidstation. De toespraken zijn gepland voor de start van de betoging, rond 11.15 uur. De start is gepland om 11.30 uur. Wie dan naar Brussel moet, zal heel wat hinder ondervinden. Een overzicht:

Auto

De lokale politie Brussel Hoofdstad Elsene verwacht zware verkeershinder in de hele binnenstad en op de kleine ring en vraagt om de hoofdstad met de auto zoveel mogelijk te vermijden. Het hele parcours van de betogers, dat van het Noordstation naar het Zuidstation gaat, wordt namelijk verkeers- en parkeervrij gemaakt.

De Lijn en MIVB

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB waarschuwt voor hinder op de belangrijkste metro-, tram- en buslijnen. De Lijn vreest tevens voor een verstoorde dienstverlening.

NMBS

Het is nog niet bekend of en hoeveel treinen uit zullen vallen, maar richting Brussel kunnen er vertragingen zijn omdat meer mensen dan normaal de trein zullen nemen. Zo heeft de NMBS al 19.000 speciale betogingstickets verkocht. Op vraag van de politie zal Brussel-Centraal enkel toegankelijk zijn via de metro en de Ravensteingalerij.

Elders

Naast werknemers van de openbaarvervoermaatschappijen zal er ook personeel van kindercrêches, scholen en gemeentehuizen meedoen aan de betoging.

Foto Belga