Het wordt heet onder de voeten van Hillary Clinton

Het wordt heet onder de voeten van Hillary Clinton

Dat staat in een uitgelekt rapport van de inspecteur-generaal van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast heeft de Democrate een deel van haar communicatie als minister niet overgedragen toen haar termijn erop zat. Volgens het 83 pagina's tellende rapport heeft ze om die reden ook de regels geschonden die het behoud van overheidsinformatie voorschrijft. «Dit was geen gepaste methode», concluderen de auteurs van het rapport. «Er zou nooit toestemming voor zijn gegeven, als het was voorgelegd.»

Tijd dringt

Omdat de onveilige omgang met staatsgeheimen strafbaar is, doet ook de FBI onderzoek naar de e-mails van Clinton. De Amerikaanse inlichtingendienst is al een jaar bezig met de (kostelijke) zaak uit te spitten, maar wanneer het onderzoek precies wordt afgerond, is niet duidelijk. Wel dringt de tijd, want op 14 juni vinden de laatste voorverkiezingen plaats. Eind juli wordt de officiële Democratische presidentskandidaat verkozen op de partijconventie in Philadelphia. Voor Clintons tegenstander Bernie Sanders is het haast onmogelijk geworden haar nog in te halen.

"Niemand boven de wet"

De Republikeinen profiteren uiteraard van het wantrouwen dat tegenover Clinton gevoed wordt. «Ik vraag mij af waarom ze nog in de race zit», herhaalt Donald Trump keer op keer tijdens zijn campagne. «Ze zou eigenlijk niet meer mogen meedoen», vindt hij. Clinton wuift echter alle beschuldigingen weg. Volgens de ex-first lady gaat een aanklacht «écht niet gebeuren». Huidig Amerikaans president Barack Obama erkent dat Clinton in zekere zin «slordig» is geweest en dat «niemand boven de wet staat».

Foto AFP / J. Sullivan