Het vaccin van Pfizer gaat eerst naar de Amerikanen

Het vaccin van Pfizer gaat eerst naar de Amerikanen

De eerste dosissen van het coronavaccin dat Pfizer en BioNTech binnenkort op de markt brengen zullen naar de VS gaan. Dat meldt de Franse krant Les Echos daags nadat bekend raakte dat het vaccin voor 90 procent effectief is.

Uit onderzoek bij 43.538 patiënten in de laatste testfase is gebleken dat het vaccin dat beide bedrijven samen ontwikkelen bijna zo goed als perfect werkt tegen het virus. Wie het krijgt, zou 28 dagen later beschermd zijn tegen Covid-19.

Pfizer hoopt dat hun vaccin eind november aan de vereiste toelatingen raakt, waarna het verdeeld kan worden. Voor eind dit jaar zullen ze wel niet meer dan 50 miljoen dosissen kunnen leveren. Bovendien moet elke persoon 2 dosissen ontvangen vooraleer het vaccin werkzaam wordt.

Onderhandelingen nog lopende

Een groot deel van de voorraad (600.000 dosissen) is volgens de Franse zakenkrant Les Echos al voor de Verenigde Staten voorbehouden. De Europese Commissie en Pfizer/BioNTech onderhandelen op dit moment nog over een contract voor de levering van 300 miljoen dosissen.

Opdat een groot deel van de Europese bevolking toegang krijgt tot 1,3 miljard dosissen (650 miljoenen inwoners x 2 dosissen voor elk) zal waarschijnlijk moeten worden gewacht tot een stuk in 2021.