Is het OK om naakt rond te lopen in het midden van een grote stad?

Is het OK om naakt rond te lopen in het midden van een grote stad?

Vanaf nu kan u München ook in adamskostuum bezoeken. De Duitse stad heeft het voortouw genomen in het debat over naaktrecreatie en heeft besloten om over heel de stad verschillende zones in te richten waar mensen naakt kunnen rondrennen.

De gebieden zijn veelal gelocaliseerd in een park, waardoor ze toch een zekere mate van afzondering genieten, maar geen van hen zijn omheind of verborgen. Eén van de zones is zelfs op amper 10 minuten wandelen van hartje München.

München erkent daarmee in veel opzichten wat al vele jaren populair is in Duitsland. Aan de rivier Isar zonnebaden al jarenlang vele Duitsers en toeristen naakt. Het eerste naturistenstrand werd trouwens al in 1920 opgericht. In het voormalige Oost-Duitsland is de activiteit nog veel populairder. Dat komt volgens sommigen door het ontbreken van sterke religieuze invloeden waardoor mensen minder angstig zijn om zich bloot te geven.

De mogelijkheid om naakt te zonnebaden gaat veel verder dan alleen het vermijden van kleurverschillen door badpakken. Duitsland heeft een sterke culturele traditie die streeft naar het ontsnappen van de drukte van het leven in de stad en terug te keren naar iets dat beschouwd wordt als meer natuurlijk. Ze keren terug naar een eerlijke versie van zichzelf, zonder dat zware masker dat ze dagelijks dragen. Plaatsen waar dit is toegestaan zijn een oase van rust en een herinnering dat rust en natuur nog steeds bestaan, zelfs in een grootstad.