Het #noblackout-initiatief wil iedereen inschakelen om een mogelijke blackout te voorkomen

Het #noblackout-initiatief wil iedereen inschakelen om een mogelijke blackout te voorkomen

Vorige maand stonden de kranten en journaals bol van het nieuws dat we deze winter misschien met een stroomtekort zullen kampen. Die berichten leidden tot onbegrip en soms zelfs paniek maar het #noblackout-initiatief wil dat we handelen in plaats van panikeren. Onder het mom van ‘voorkomen is beter dan genezen' kan je op de sociale media als Facebook, Twitter en Google+ je tips om slimmer energie te verbruiken delen onder de hashtag #noblackout. Op die manier kan iedereen zijn steentje bijdragen om een potentiële blackout te voorkomen.

Deze winter vormt de elektriciteitsvoorziening in België een uitdaging voor de overheid en de sector. Maar ook bedrijven en burgers kunnen een steentje bijdragen door verantwoordelijk met energie om te springen. Dat betekent niet per se dat we minder elektriciteit moeten verbruiken, we moeten het beter verbruiken. Beter verbruiken houdt in dat we verspilling tegen gaan en elektriciteit bij voorkeur buiten de piekuren, tussen 17 en 20 uur, verbruiken.

Er zijn een aantal manieren waarop je je steentje kan bijdragen. Je kan jouw tips voor slimmer elektriciteitsgebruik delen via Facebook, Twitter en Google+ met de hashtag #noblackout. De posts met die hashtag worden verzameld op www.noblackout.be. Je kan daar op zoek gaan naar de tips & tricks die het meest geschikt zijn voor jou en die dan toepassen. Je kan je vrienden, familie, gemeentebestuur... ook aansporen om de tips toe passen. Niet alleen kunnen we zo een mogelijke blackout voorkomen, we werken zo ook samen aan een meer duurzame wereld.

Hieronder vind je alvast enkele tips die mensen gedeeld hebben onder de hashtag #noblackout:

— VEA energiesparen (@energiesparenbe) 16 oktober 2014

Dilbeek schrapt kerstverlichting om mogelijke stroomschaarste #noblackout http://t.co/Gdw99bLiLW

— noblackout (@no_black_out) 11 oktober 2014

— Nele Aendekerk (@neleadk) 3 oktober 2014

Unpredictable late meetings during this winter? Put your heating off at home via Luminus Smart Thermostat #noblackout

— Bart Van Proeyen (@bartvanproeyen) 2 oktober 2014

— Frédéric Chomé (@Fredchome) 2 oktober 2014

#noblackout geef de voorkeur aan verse groenten en fruit ipv diepvriesproducten, liefst van eigen bodem

— Tamara Bergmans (@TamaraBergmans) 27 september 2014