Het nieuwe mindfulness: klassieke Chinese filosofie

Honderden studenten aan de Harvard University kiezen voor het vak ‘Klassieke Chinese Filosofie'. Klinkt je saai in de oren? Think again, want van de oude Chinese denkers kunnen we veel leren. Dit moet je volgens hen doen om van jezelf een beter persoon te maken.
door
Julie
Leestijd 2 min.

Stop met jezelf te zoeken

“Wie ben ik?” Dat vraagt iedereen zich wel eens af. Oude Chinese denkers als Confucius schrijven deze vraag af als onzin en zeggen dat we ons beter focussen op onze ervaringen in het dagdagelijkse leven. Wat we allemaal meemaken bepaalt wie we zijn. Laat je daar dus door leiden.

Je hoeft niet authentiek te zijn

Onze maatschappij verplicht ons vaak om trouw te blijven aan ons ware zelf. Ook dat halen Confucius en zijn tijdgenoten onderuit. Authentiek zijn zou er volgens hem voor zorgen dat we minder open staan voor dingen die onze persoonlijkheid laten groeien. Hoe je jezelf ziet is vaak een momentopname en niet bepalend voor de rest van je leven.

Vergeet niet dat het leven onvoorspelbaar is

Maak minder plannen op lange termijn. Akkoord, naar de toekomst kijken is niet slecht, maar hou daarbij in gedachte dat de wereld continu in verandering is en je leven ook. Blijf dus niet te krampachtig vasthouden aan het pad dat je voor jezelf hebt uitgestippeld.

Een loser zijn is best oké

Er wordt ons vaak gezegd dat we no matter what moeten gaan voor wat we willen en dat we daarbij assertief moeten zijn. Maar volgens de traditionele filosofie mogen we af en toe een beetje zwakker zijn. Vraag hulp waar nodig en sommige dingen doe je beter samen dan alleen.

Focus niet alleen op je sterke punten

Als ouders merken dat hun zoon uitblinkt in voetballen, sturen ze hem meteen op voetballes zodat hij zijn talent beter kan ontwikkelen. Op die manier bepalen je sterktes wie je bent. Maar vergeet niet te werken aan je zwaktes. Ben je heel onhandig? Neem toch eens een danscursus. Zo verbeter je jezelf op alle vlakken.

Foto Pixabay