Het menselijk brein reageert op smiley's alsof het echte gezichten zijn

door
Kevin
Leestijd 1 min.

We zijn ondertussen allemaal bekend met smiley's. De puntjes en haakjes vormen gezichtjes zodat we weten welke emoties er in een tekstbericht zitten. Volgens wetenschappers gaat ons brein nog een stapje verder. Wanneer we de gezichtjes zien, reageren we op dezelfde manier als wanneer we een echt gezicht zien.

Een studie die onlangs gepubliceerd werd in het tijdschrift Social Neuroscience toont aan dat smiley's dezelfde reacties ontlokken in onze occipitale kwab als echt gezichten. De occipitale kwab is het deel van het brein van zoogdieren dat visuele informatie verwerkt en er een interpretatie aangeeft.

Het brein differentieert zelfs tussen gebruikelijke en ongebruikelijke smiley's. ':-)' en ':)' worden herkend door onze occipitale kwab maar het meer ongebruikelijke '(-:' wekt geen enkele reactie op, ondanks dat de boodschap dezelfde is.

Opmerkelijk is dat deze reactie in onze hersenen volledig cultureel aangeleerd is. Voordat het gezichtje voor het eerst in 1982 werd gebruikt, was er geen enkele reden waarom onze occipitale kwab zou reageren op een dubbelpunt en een haakje. Baby's hebben ook nog geen enkele neurale reactie op ':-)'.