Het lekkere uiteinde van een cornetto eet je beter niet op

Dat het onderste puntje gevuld met chocolade het lekkerste deel is van een cornetto-ijsje, valt niet te betwijfelen. Het is dan ook even schrikken wanneer een Nederlandse scheikundige ons vertelt dat we dat beter niet opeten. De chocolade die daar zit, zou ongezonder zijn dan dezelfde zoetigheid vanboven op het ijsje.
door
Julie
Leestijd 1 min.

Aangezien je het puntje het langst in je hand houdt, moet de chocolade daar beter bestand zijn tegen smelten. Het proces dat ze toepassen om de chocolade ‘vaster' te maken, maakt de lekkernij daar ongezonder.

“Om vloeistoffen om te zetten in een vaste stof wordt er een methode gebruikt waarbij men een katalysator en waterstof aan de verbinding toevoegt”, legt scheikundige Bert Weckhuysen van de Universiteit van Utrecht uit. “Die katalysator zorgt ervoor dat onverzadigde vetzuren worden omgezet in verzadigde vetzuren.” De plantaardige olieën in de Cornetto-chocolade worden volgens hetzelfde proces gestold.

Verzadigde vetzuren zijn een belangrijke oorzaak van een te hoge cholesterol. Dat kan op zijn beurt dan weer leiden tot hart- en vaatziekten. Hoe minder snel chocolade smelt, hoe meer verzadigde vetzuren erin zitten. Daarom zeg je het lekkere puntje van een cornetto maar beter vaarwel.

Foto Flickr / Soon Koon