Het leesvoer van Osama Bin Laden

Het leesvoer van Osama Bin Laden

Benieuwd naar wat een terroristische leider zoal leest? Het Bureau van de Nationale Inlichtingendienst van de Verenigde Staten (ODNI) gaf eerder deze week opmerkelijke informatie vrij.

Nadat de Amerikaanse Navy SEALs Osama Bin Laden hadden doodgeschoten in, werd er een inventaris gemaakt van alle spullen in zijn schuilplaats. Ook het leesvoer van de terrorist werd opgelijst. Die informatie was een lange tijd vertrouwelijk, maar werd woensdag vrijgegeven.

De vrijgegeven brieven, boeken, artikels en overheidsdocumenten vormen een interessant beeld. Veel boeken gaan over Amerika en de effecten van de aanslagen op 11 september 2001, waar Bin Laden en Al Qaeda voor verantwoordelijk waren, maar ook antiglobalistische boeken van schrijvers als Noam Chomsky en John Perkins en literatuur over geheime samenzweringen werden gevonden in zijn boekenkast. Ook boeken als The New Pearl Harbour: Disturbing Questions About the Bush Administration and 9/11, waarin gesteld wordt dat regering van Bush kennis had van de aanslagen van 11 september, werden aangetroffen in de schuilplaats.

Opvallend is dat Bin Laden ook heel wat boeken en documenten had over Frankrijk. Zo las hij onder andere over hoe Frankrijk omgaat met nucleair afval, Franse rederijen en herstructureringen in de Franse defensie-industrie.

De volledige lijst van alle boeken en documenten die de Amerikanen vonden, kan je hier vinden.