In het geheim getest: gehackte maïs

In alle stilte voert het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) al anderhalf jaar een veldproef uit met genetisch gemodificeerde maïs. De planten zijn aangepast met een nieuwe techniek waarover nog geen duidelijke Europese wetgeving bestaat. Dat schrijft De Morgen maandag. Het gaat om de CRISPR/Cas9-methode. Die wordt aanzien als een doorbraak in de biologie: een moleculaire 'knutselset' waarmee onderzoekers goedkoop, makkelijk en naar believen in DNA van planten, dieren en menselijke embryo's kunnen knippen en plakken.

Het enorme potentieel van deze 'DNA-hacking' is volgens enkele wetenschappers ook het grote gevaar. De methode biedt potentieel om ziektes te bestrijden, maar je kunt er ook soorten die nooit bestonden mee maken of hele populaties mee uitroeien.

In laboratoria wereldwijd wordt vandaag geëxperimenteerd met de methode. Maar vertrouwelijke documenten die De Morgen heeft verzameld, leren dat VIB-onderzoekers al een stap verder hebben gezet. Sinds vorig jaar voeren zij een veldproef uit.

Op basis van een analyse van de Belgische wetgeving rond ggo's besloot milieuminister Marie Christine Marghem (MR) dat de CRISPR/Cas9-methode daar niet onder valt. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg zou woensdag al dan niet moeten bevestigen dat die inschatting correct is.

bron: Belga