Het fenomeen PUBG is nog lang niet uitgespeeld

Het fenomeen PUBG is nog lang niet uitgespeeld

In het voorjaar van 2017 ontdekten pc-spelers massaal PUBG. Het concept van de bescheiden multiplayer, die geïnspireerd is op de Japanse roman en film ‘Battle Royale', was een schot in de roos. Op enkele maanden tijd gingen er maar liefst 25 miljoen exemplaren over de toonbank. De game is intussen uitgegroeid tot een regelrecht fenomeen. Op 30 december verbrak PUBG het record van simultaan geconnecteerde spelers op het platform Steam: iets meer dan 3 miljoen mensen speelden tegelijkertijd. Sinds kort is de game ook uit op de Xbox One. Metro testte het avontuur op de nieuwste Microsoft-console, de Xbox One X.

100 spelers op een eiland

PlayerUnknown's Battlegrounds hanteert een poepsimpel principe: 100 spelers worden gedropt op een eiland, zonder wapens of uitrusting. De laatste overlevende wint. In de loop van de game verkleint het speelterrein en op het eind vechten de laatste spelers het uit op een oppervlakte van een tiental m². Om het allemaal nog wat pittiger te maken, worden sommige zones van de kaart af en toe gebombardeerd, waardoor de spelers beschutting moeten zoeken. Tot slot kunnen de avontuurlijkste deelnemers zich ook verplaatsen met de auto of moto.

PUBG is een pure multiplayer en je hebt dus een Xbox Live-abonnement nodig. Je hebt de keuze uit TPS (third-person shooter) of FPS (first-person), één tegen allen of als duo/trio met andere spelers. Maar het principe is altijd hetzelfde: iedereen begint from scratch en op het einde blijft er maar één over.

Lelijk, maar o zo verslavend

Eerste vaststelling: PUBG is echt lelijk en zit vol bugs. Voor 30 euro is het voorlopig wel nog een early access-versie. Voor één keer mag je trouwens de waarschuwing bij de lancering geloven: "Deze game is nog in ontwikkeling". En of er nog werk aan de winkel is. Je moet echt geen doorgewinterde gamer zijn om te zien dat PUBG ver onder de huidige esthetische maatstaven blijft. Zelfs op de krachtigste pc's of op de Xbox One X valt de game ten prooi aan plotse, onbegrijpelijke vertragingen.

Wat verklaart het monstersucces dan? PUBG is gewoon superverslavend. Simpel, snel, efficiënt en toegankelijk voor iedereen. Een spelletje kan 1 minuut duren, als je gedropt wordt op dezelfde plek als een andere speler die sneller een wapen vindt. Of een twintigtal minuten, als je bij de laatste overlevenden bent. Je moet goed het moment kiezen waarop je uit het vliegtuig springt en duimen dat je snel een wapen, uitrustingen en munitie vindt. Elk partijtje is anders en je moet een flinke portie geluk hebben. Dat is ongetwijfeld wat het zo verslavend maakt.

De toekomst van PUBG

Op pc is PUBG onlangs overgegaan naar versie 1.0, met een heleboel nieuwigheden en een nieuwe map. Op Xbox One moet je het voorlopig stellen met de Preview-versie. Het is pijnlijk om 30 euro uit te geven aan een game die niet eens klaar is, vol bugs zit en maar 1 map bevat. Maar je beleeft er wel een heleboel plezier en spannende, zelfs epische momenten mee. Met alle updates die in de pijplijn zitten, zal PUBG zeker nog een tijdje blijven verrassen. Vooral aangezien de bedenker de titel ook op andere platforms beschikbaar wil maken. En gezien het succes van dit soort survival games zullen ook andere ontwikkelaars ongetwijfeld op de kar springen. Denk maar aan het uitstekende Fortnite Battle Royale.

(tw)