Is het een vliegtuig? Is het een helikopter? Is het een zeppelin? Het is van alles een beetje

Is het een vliegtuig? Is het een helikopter? Is het een zeppelin? Het is van alles een beetje

Afgelopen weekend onthulde Hybrid Air Vehicles het grootste luchtvaartuig: de HAV304. Het luchtvaartuig is deel helikopter, deel vliegtuig en deel zeppelin en is 92 meter lang, 44 meter breed en 26 meter hoog.

Nog belangrijker is dat dit waarschijnlijk de toekomst van duurzaam vliegen is. De HAV304 kan tot 21 dagen in de lucht blijven zonder te moeten bijtanken en is tot 70% milieuvriendelijker dan een vrachtvliegtuig. Toch kan het tonnen vracht vervoeren naar moeilijke plaatsen. De HAV304 heeft geen landingsbaan nodig en door het design kan het ongeveer overal landen. Met de toevoeging van twee hovercrafts aan de bodem van het schip, kan het zelfs landen op water.

De HAV304 is gevuld met inert helium, dat er voor zorgt dat het schip zweeft, zoals een zeppelin, doordat helium lichter is dan lucht. De vorm zorgt voor een aerodynamische heffing zoals bij een helikopter en de stuwmotoren duwen het luchtvaartuig vooruit, zoals bij een vliegtuig. Deze hybride combineert het beste van die drie luchtvaartuigen en kan snelheden halen tot 160 kilometer per uur. De HAV304 stoot nauwelijks schadelijke stoffen uit, in tegenstelling tot moderne vliegtuigen.

De eerste HAV304 is bedoeld voor communicatiedoeleinden. Bij Hybrid Air Vehicles proberen ze hun volgende luchtvaartuig nog groter te maken. Die volgende editie moet een echt transportmiddel worden, dat meer dan 50 ton in één keer kan verplaatsen. In de toekomst kunnen er politieversies komen of versies die speciaal gemaakt zijn om de walvispopulaties in het oog te houden.

Hybrid Air Vehicle bracht dit weekend een filmpje uit, waardoor je een idee krijgt van het indrukwekkende luchtvaartuig.

https://www.youtube.com/watch?v=Sz4hKMKwxbE