In het buitenland wonen is goed voor je zelfbewustzijn

In het buitenland wonen is goed voor je zelfbewustzijn

"We weten al dat een nieuwe baan of een scheiding een negatief effect heeft op je zelfbeeld", zegt Hajo Adam van de Amerikaanse Rice University. "Aangezien mensen steeds meer tijd in het buitenland doorbrengen voor hun werk of studies, vond ik het belangrijk om ook eens te gaan kijken welke invloed dat heeft op het zelfbewustzijn."

Meer zelfvertrouwen

Aan het onderzoek namen in totaal 1.874 mensen deel. Ze moesten aangeven in hoeverre ze het wel of niet eens waren met uitspraken als: "In het algemeen weet ik duidelijk wie ik ben en wat ik ben" en "Ik ervaar zelden conflicten tussen de verschillende aspecten van mijn persoonlijkheid." Diegenen die een tijd ver van huis doorgebracht hadden, waren het vaker eens met de stellingen.

Wie een tijd in het buitenland heeft gewoond, heeft dus een duidelijker zelfbeeld. Ook de duur van het verblijf speelt een rol. Hoe langer iemand in het buitenland heeft gewoond, hoe groter zijn zelfbewustzijn. "In een onbekende omgeving vertoeven, leidt tot meer zelfvertrouwen en brengt duidelijkheid over wie je bent", leggen de onderzoekers uit.