Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ondersteunt groene projecten van lokale ondernemingen

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ondersteunt groene projecten van lokale ondernemingen

In het kader van investeringsprojecten die een gunstig effect op milieukwesties kunnen aantonen, stelt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, via Brussel Economie en Werkgelegenheid, subsidies tot 80.000 euro per jaar voor aan lokale bedrijven.

Om in aanmerking te komen voor dergelijke steun moet het bedrijf actief zijn in een van de ondersteunde sectoren en een groene investering doen die verband houdt met zijn professionele activiteiten. Bovendien moet de investering gerealiseerd worden binnen de 19 gemeenten van Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Vijf soorten projecten komen in aanmerking:

-          Energiebesparing en productie van hernieuwbare energie

-          Invoering van duurzame vervoersmiddelen en verbetering van de energieprestatie van de productieprocessen.

-          De integratie van de onderneming in het stedelijk weefsel

-          De productie van ecologische producten

-          De installaties in overeenstemming brengen met de Europese milieunormen of nog beter te doen dan deze normen, of om betere milieuprestaties te realiseren in gevallen waar geen normen bestaan.

Deze investeringen moeten minstens 7.500 euro (exclusief BTW) bedragen. De investeringen in fietsen (met inbegrip van de voorzieningen) of stedelijke beveiliging moeten echter minstens 5.000 euro bedragen.  De tussenkomst van het Gewest is afhankelijk van de grootte van de onderneming. In 2013 werden 378 aanvragen ingediend voor investeringen in het milieu. Uiteindelijk ontvingen 211 projecten een subsidie. Dat is 69% van alle aanvragen die Brussel Economie en Werkgelegenheid binnenkreeg. In het totaal werd er vorig jaar zo'n 4,3 miljoen euro gegeven aan duurzame projecten van Brusselse ondernemingen.

Wil jij met je bedrijf ook investeringen doen die het milieu ten goede komen? Op de site van Brussel Economie en Werkgelegenheid staat er een handige tool waarmee je met enkele muisklikken te weten komt welke middelen je kan verkrijgen om te investeren in jouw bedrijf.

Meer weten? Surf dan naar de site van Brussel Economie en Werkgelegenheid.