Het brein heeft een ingebouwde calorieteller

Het brein heeft een ingebouwde calorieteller

Volgens een studie op basis van hersenscans blijkt dat onze hersenen een aangeboren gevoel hebben voor hoeveel calorieën bepaald voedsel heeft en hoeveel nutritionele data het heeft. "Onze studie keek naar hoe bewust we zijn van de calorie-inhoud van ons voedsel en hoe dat een invloed heeft in bepaalde hersengebieden," aldus Alain Dagher, de auteur van de studie en neuroloog van het Montreal Neurological Institute.

De wetenschappers gaven 50 verschillende gerechten die iedereen kent aan 29 deelnemers. Ze werden gevraagd om het voedsel te schatten op een schaal van 1 tot 20 afhankelijk van de hoeveelheid calorieën. De deelnemers moesten vervolgens bepalen hoeveel geld ze wilden spenderen aan elk gerecht. Zelfs als hun calorieschatting niet juist was, waren ze bereid om meer te betalen voor voedingsmiddelen met een hoge caloriewaarde.

Op de MRI scans van de proefpersonen was duidelijk een verhoogde activiteit van de prefrontale cortex te zien die evenredig actief moet zijn met de caloriewaarden van bepaald voedsel. Andere deelnemers aan een eerder onderzoek hadden ook een verhoogde activiteit bij insuline, een hormoon dat bepaalde reacties filtert die verschillende voedingsmiddelen veroorzaken. Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science.