“Het is belangrijk dat de personages in Star Wars ‘echt' bestaan”

“Het is belangrijk dat de personages in Star Wars ‘echt' bestaan”

Donderdag was geen dag zoals alle andere in Londen. En niet alleen omdat het kwik tot 15 graden klom, midden december. Die ochtend verdrongen journalisten uit alle uithoeken van Europa zich in de balzaal van het prestigieuze hotel Corinthia. Enkele miles verderop ligt Leicester Square, waar de avond voordien de prestigieuze avant-première van ‘The Force Awakens' plaatsvond. Het hotel trok dan ook alle registers open om de filmcrew te verwelkomen. Die kwam rond 11u30 de zaal binnen, onder een eerder bedeesd applaus. Vrij ongewoon, als je weet dat dit een van de meest gehypete persconferenties van het jaar was. Of als je de onstuimige ambiance in Cannes gewoon bent, waar journalisten bijna op de vuist gaan om een vraag te kunnen stellen.

De aanwezige pers was duidelijk onder de indruk van de complete cast (of bijna: Oscar Isaac en John Boyega stuurden hun kat). Aan hun glazige ogen en discrete geeuwen te zien, vocht de filmcrew duidelijk met een stevige kater. Harrison Ford was opvallend stil en ook Adam Driver leek nog ergens in de dark side te vertoeven. Gelukkig vertelde de jonge Daisy Ridley wel enthousiast over haar ervaring. “De laatste opnamedag was met stip de meest ontroerende voor mij. Achteromkijken en zien van hoever we waren gekomen… Toen ik de eerste keer de trailer van de film zag, had ik tranen in de ogen”, zei de actrice, die op enkele maanden tijd van een nobele onbekende is uitgegroeid tot een heus filmicoon.

Vrouw centraal

Daarna was het de beurt aan regisseur J.J. Abrams (‘Lost' en de laatste ‘Star Trek' films), die zelf al sinds zijn jeugd een grote fan van de saga is. Hij vertelde over de uitdagingen van dit nieuwe opus. “Wat me opviel toen ik Star Wars voor het eerst zag, was hoe ‘echt' het eruit zag voor een sciencefictionfilm. Vandaag maken heel wat films gebruik van ‘motion capture' en bluekey. Ik ook trouwens, want de mogelijkheden zijn quasi eindeloos. Maar voor Star Wars was het belangrijk dat de personages ‘echt' bestaan. Ik wou die ‘old school' benadering absoluut in de film integreren. Voor mij maakt het deel uit van de essentie van Star Wars.”

Abrams en zijn coscenarist Lawrence Kasdan (die al meeschreef aan de mythische episodes V en VI) voegden aan die fundamentele elementen wel een vleugje moderniteit, of beter, vrouwelijkheid toe. “Van in het begin waren we allebei enthousiast over het feit dat een vrouw centraal stond in het verhaal. Het was ook belangrijk dat er naast Leia en Rey nog andere vrouwelijke personages waren. Ze vallen misschien niet meteen op, zoals Gwendoline Christie die Captain Phasma speelt of de 'stormtroopsters' en piloten… Maar ze zijn er wel”, aldus Abrams. Gwendoline Christie deed er nog een schepje bovenop: “Wat ik zo leuk vond aan mijn kostuum – behalve dat het ontworpen is door de geniale Michael Kaplan, die ook de outfits voor ‘Blade Runner' maakte – is dat het geen typisch vrouwelijke of sexy toetsen heeft.”

Gelukkig kan je ook altijd rekenen op Carrie Fisher om de etherische sfeer wat te ontspannen. De actrice bracht de hele zaal aan het lachen met haar tips voor jonge actrices (Nooit iemand van de technische ploeg daten!) en uitleg bij haar favoriete merchandising van zichzelf (de fles shampoo, omdat je je eigen kop eraf kan draaien. Ah, en er is ook een marihuanavariëteit!). Plots komt een onverwachte gast de veel te brave persconferentie wakker schudden. John Boyega valt in allerijl binnen. “Sorry guys, mijn wekker lag in panne!”, luidt zijn excuus. “Maar mijn stem klinkt wel super diep en sexy zo ‘s morgens vroeg. Misschien moet ik nog maar wat langer in de micro praten.” De zaal, die al was opgewarmd door Fisher, leeft helemaal op.

Spoilers

Tussen twee lachsalvo's door gaat het nog over hét taboe: spoilers. “We leven in een ultrageconnecteerde wereld, waarin we continu in realtime geïnformeerd worden. Toen ik de film op mijn tiende zag, voelde ik mij verbonden met de mensen die hem samen met mij ontdekten in de zaal. Vandaag is dat veel moeilijker, met die dingetjes in onze broekzak die ons met het internet verbinden, maar ons tegelijk ook loskoppelen van heel wat andere zaken”, vertelt J.J. Abrams.

“Ik denk dat Star Wars voor veel mensen overal ter wereld een mooie gelegenheid is om zich verbonden te voelen met iets positiefs. Ik hoop dat, ondanks de spoilers, mensen naar de cinema zullen trekken om de film te beleven, zich te amuseren en ontroerd te zijn. Niet om de dingen die ze al weten en verwachten, bevestigd te zien op het grote scherm.”

Enkele vragen later is de persconferentie afgelopen. In het gewoel zien we nog net Harrison Ford zijn arm rond Carrie Fisher leggen en de balzaal van hotel Corinthia verlaten…

Elli Mastorou