Het alfabet van de metalhead

Het alfabet van de metalhead

Neem een willekeurige groep, vraag aan een specialist in welke categorie die thuishoort en maak je klaar voor een universitaire uiteenzetting. Metro geeft je alvast een spoedcursus, met 25 van de meest gebruikte termen in het wereldje.

A - Alternatief

Het huwelijk tussen heavy metal en alternatieve rock, met vooral heldere zangpartijen. Faith No More, Soundgarden en zelfs de Red Hot Chili Peppers zijn enkele van de voorlopers van het genre.

B - Bend

Een gitaar- en bastechniek waar je een snaar letterlijk buigt om de toonhoogte te variëren.

Black

Een nogal bruut en gewelddadig genre dat gekenmerkt wordt door razendsnelle ritmes, veel gebrul, nog meer distorsie, blast beats, een pikzwarte ambiance en vaak een snuifje satanisme. Bathory, Mayhem en Venom maken deel uit van de eerste wave.

Blast beat

Een populaire techniek onder metaldrummers, die bestaat uit een extreem snel ritme en afwisselend geroffel op de snaredrum, de cimbalen en de bassdrum.

C - Corpse paint

Het handelsmerk van elke rechtgeaarde black metalband. De ‘lijkenverf' bestaat uit zwart-witte make-up die verwijst naar oude oorlogstaferelen. Alice Cooper en Kiss zijn verre voorvaderen.

D - Devil horns

Het handgebaar bij uitstek onder metalheads. De gestrekte wijsvinger en pink vormen een mooi paar duivelshoorntjes.

Death

Nope, death is geen black… Dit genre werd populair door bands als Morbid Angel, Obituary en het gelijknamige Death. Typische kenmerken zijn laaggestemde gitaren, een duivels ritme op de dubbele bassdrum en vooral gewelddadige, donkere, extreem rauwe lyrics.

Doom

Alle wegen leiden naar Black Sabbath. Ook die van de doom. Het genre heeft alle kenmerken van heavy metal – soms met een synthesizer erbij – maar is trager en zwaarder. En de teksten zijn een pak depressiever.

Dubbel pedaal

Het dubbel drumpedaal is niet uitgevonden door de metal, maar wel door de jazz. Het is een onmisbaar onderdeel van een krachtig ritme op basis van een snel en gesynchroniseerd spel op de bassdrum.

F - Funk metal

Een generieke term voor een stijl die metal, alternatieve rock, funk, punk en rap mixt. Denk aan Rage Against the Machine, Faith No More, Primus, Limp Bizkit of Urban Dance Squad.

G - Grindcore

Een extreme vorm van thrash en hardcore. De zanglijnen wisselen af tussen grunts en hoge schreeuwen, en zijn meestal onbegrijpelijk, ondanks hun vaak geëngageerde teksten (anti-consumentisme, veganisme…). Vaandeldragers zijn Napalm Death en Brutal Truth.

Grunt

Een erg gutturale zangtechniek die speelt met het middenrif en de stembanden. Veel gebruikt in black, death, doom en grindcore.

H - Hardrock

De originele stijl die aan de basis ligt van de hele metalscene. In de sixties beslissen een paar groepen dat de harmonieën best wat harder mogen, de riffs wat agressiever en de solo's wat langer. Led Zeppelin, AC/DC, Kiss, Bon Jovi, Queen, The Who, Aerosmith en Guns'n'Roses zijn maar een paar household names.

Hardcore

Wanneer punk radicaler wordt en metaltechnieken begint te gebruiken. Het resultaat is snelle, opvliegende muziek met sociaal geëngageerde teksten. Korte nummers, DYI boven virtuositeit en slam dancing in de pit.

Headbanging

De meest kenmerkende ‘dansstijl' in metal. Gewoon keihard je hoofd van boven naar onder bangen. Of draaien. Liefst met veel haar.

Heavy metal

Luid, groovy, veel solo's en riffs, snelle ritmes en vooral veel theatraliteit. Zonder twijfel een van de stijlen met de meeste subgenres, van Iron Maiden en Motörhead tot Jethro Tull, Europe, Mötley Crüe en Manowar.

I - Industrial

Een soort van spons die een heleboel muzikale invloeden opslorpt, van ‘industriële' muziek (een mix van rock en elektronische muziek) tot punk en thrash. Gitaren en drum worden vaak uitgehuwelijkt aan synthetische geluiden en sequencers. Klinkende namen zijn Ministry, Rammstein, Rob Zombie, Sepultura en Laibach.

K - Kawaii metal

Dit is een mix tussen heavy metal en J-pop, een soort girly pop afkomstig uit Japan. Het genre werd op de kaart gezet door de groep Babymetal, een trio dat qua imago zweeft tussen high school music en gotiek. Breng ze vooral niet te sprake op Graspop.

Kutte

Jeansjasje zonder mouwen, volgestikt met bandpatches. Een must have voor fans van heavy, thrash en punk.

M - Metalcore

Een genre op het kruispunt van punk, hardcore en heavy metal. Met veel ‘breakdowns' (een onderbreking van bepaalde melodische of ritmische stukken) waarop het publiek spontaan begint te moshen - een nogal sportieve versie van pogoën.

N - Nu metal

Een stijl die mateloos populair was eind jaren 90 en geboren werd met het gelijknamige debuutalbum van Korn. Gebaseerd op een gesyncopeerde structuur en alomtegenwoordige riffs. Graait gretig uit rap metal, funk metal, thrash en alternatief. Smaakmakers zijn Slipknot, Papa Roach, Linkin Park en Deftones.

P - Pagan metal

Er is een flinterdunne lijn tussen pagan metal, folk metal en Viking metal. Alle drie halen hun invloeden bij de Kelten, de Noormannen en het paganisme. Vaak in combinatie met Noord-Europese tradities.

Pit

De zone vlak voor het podium waar het vaakst mosh pits ontstaan.

S - Scream

Een zeer schelle of schrille manier van zingen die vaak gebruikt wordt in de Black metal.

Stoner

Ergens tussen doom, psych, blues en acid rock. De bas is zwaar, de ritmes repetitief en hypnotisch, en de zang melodisch. Met dank aan Kyuss en Sleep

S
upergroep

Een groep die uitsluitend bestaat uit bandleden van andere beroemde muziekgroepen. Denk bijvoorbeeld aan Them Crooked Vultures, Down, Nailbomb of A Perfect Circle.

T - Thrash

Thrash is het neefje van speedmetal en draait vaak rond thema's als oorlog, apocalyps, dood en destructie. De gitaren spelen snel en met veel distorsie, de solo's zijn vaak virtuoos en de harmonieën krijgen een prominente plaats. Metallica is een van de godfathers, maar ook Anthrax, Megadeth, Slayer, Pantera en Testament.

Trve

Ben je een echte black metalfan? Dan ben je een Trve, van het woord ‘True' maar dan met een ‘v'.

Pierre Jacobs