Het acteertalent van True Detective seizoen twee

Het acteertalent van True Detective seizoen twee

Met het eerste seizoen van True Detective maakten Woody Harrelson en Matthew McConaughey een weergaloze overstap van het grote naar het kleine scherm. Voor het tweede seizoen wisten schrijver Nic Pizzolatto en zender HBO dubbel zoveel acteurs van de hoogste orde te strikken voor de aangrijpende reeks. De detectives worden deze keer vertolkt door Colin Farrell, Rachel McAdams en Taylor Kitsch, met daarnaast een belangrijke rol voor Vince Vaughn. Aangezien het tweede seizoen van True Detective binnenkort verschijnt op dvd en blu-ray besloten wij deze vier ronkende namen van naderbij te beschouwen.

Rachel McAdams

Nadat McAdams in 2001 haar bachelor in theater afwerkt aan de Canadese York University, begint ze meteen met acteren. Enkele kleine rolletjes, waaronder haar debuut in Hollywood met The Hot Chick, lanceren haar carrière. Haar echte doorbraak komt in 2004 met belangrijke rollen in de succesfilms Mean Girls en The Notebook. Alles lijkt erop te wijzen dat ze de nieuwe it-girl van Hollywood wordt, maar in 2006 besluit ze een acteerpauze in te lassen.

Na twee jaar duikt ze, onder gejuich van critici, opnieuw op in Married Life. Een jaar later bewijst ze dat haar talenten verder reiken dan komedie en romantiek door in State of Play haar mannetje te staan naast Russel Crowe en Ben Affleck. Datzelfde jaar doet ze dat kunstje nog eens over door Irene Adler te vertolken in Sherlock Holmes. Sindsdien wisselt ze feilloos tussen zweverige romances en staalharde drama's. 2015 was een boerenjaar voor McAdams met True Detective en Spotlight. Voor de rol van de getroubleerde Ani Bezzerides in True Detective werd ze genomineerd voor een Critic's Choice Award, terwijl ze momenteel voor Spotlight kans maakt op een Oscar.

Colin Farrell

Wanneer Farrell in 1998 een rol aangeboden krijgt in de BBC-serie Ballykissangel beslist hij meteen om zijn acteerlessen te laten vallen. Het blijkt een goede keuze, want twee jaar later staat hij al in Hollywood met Tigerland. Succes blijft niet lang uit. Zo krijgt hij tussen 2002 en 2004 hoofdrollen in succesvolle thrillers als Phone Booth, The Recruit en S.W.A.T.  bovenop kaskrakers als Alexander, Minority Report en Daredevil.

Na een vroege succesreeks beginnen de prestaties van de Ierse badboy iets meer te wisselen. Tegenover succesverhalen als The New World, Miami Vice en In Bruges, waarvoor Farrell een Golden Globe wint, staan mindere films als Ask the Dust, Cassandra's Dream en Pride and Glory. De volgende jaren blinkt hij vooral uit in komische films als Horrible Bosses, Fright Night en Seven Psychopaths. Het afgelopen jaar was echter een return to form voor zijn dramatische kant, dankzij The Lobster en zijn rol als de gekwelde detective Ray Velcoro in True Detective.

Vince Vaughn

Vaughn beslist zijn kans te wagen in Hollywood nadat hij in 1988 de hoofdrol wist te versieren in een spotje voor Chevrolet. Aanvankelijk krijgt hij enkel kleine tv-rollen, tot hij in 1993 zijn filmdebuut maakt in Rudy. Tijdens de opnames van de sportfilm raakt hij bevriend met John Favreau. Drie jaar later blijkt die vriendschap bepalend, want dankzij Favreau krijgt Vaughn een belangrijke rol in Swingers. Die komedie lanceert zijn carrière en leidde ertoe dat Steven Spielberg hem cast voor The Lost World: Jurassic Park.

Nadien speelt Vaughn nog mee in enkele drama's, maar hij laat zelden een indruk achter. Met Old School mag hij in 2003 nog eens proeven van succes en sindsdien speelt Vaughn bijna uitsluitend in komische films, vaak naast Ben Stiller. Bekende voorbeelden uit zijn oeuvre zijn Anchorman, Starsky & Hutch, Wedding Crashers en Couples Retreat. Into the Wild in 2007 is een zeldzame uitzondering. Het zou tot 2015 duren voor hij zich nog eens waagt aan drama. Zijn optreden als gangster Frank Semyon in True Detective toont echter dat hij het acteren nog niet verleerd is.

Taylor Kitsch

De minst bekende hoofdrolspeler van het tweede seizoen van True Detective is ongetwijfeld Taylor Kitsch. Het Canadees model maakt pas in 2006 zijn acteerdebuut met een belangrijke rol in de tv-serie Friday Night Lights. Aangezien die zich toespitst op American football, is de serie hier niet echt bekend. Geleidelijk aan krijgt Kitsch ook rollen in films als Snakes on a Plane en X-men Origins: Wolverine.

Zijn eerste grote film is John Carter, waarin hij de titelrol vertolkt. De prent flopt echter grandioos. De andere films van Kitsch in 2012, Battleship en Savages, worden lauw onthaald maar brengen wel geld in het laatje. In kleinere projecten als The Grand Seduction en de tv-film The Normal Heart kan Kitsch wel indruk maken met zijn acteerprestaties. Het levert hem een plaatsje op in True Detective, waar hij opnieuw imponeert.

Zin om deze acteurs aan het werk te zien? Het tweede seizoen van True Detective is vanaf 27 januari verkrijgbaar op dvd en blu-ray!