Heropbouw na aardbeving Italië zal 3 à 4 miljard euro kosten

Heropbouw na aardbeving Italië zal 3 à 4 miljard euro kosten

De schade herstellen die de aardbeving van vorige maand in centraal-Italië aanrichtte, zal 3 tot 4 miljard euro kosten. Dat meldde Fabrizio Curcio, het hoofd van de Italiaanse civiele bescherming. Curcio gaf meteen toe dat de uiteindelijke kost nog hoger kan liggen. De Italiaanse premier Matteo Renzi beloofde dan weer dat alles identiek heropgebouwd zal worden. De aardbeving van 24 augustus, met een kracht van 6 op de schaal van Richter, bracht zware vernielingen aan in Amatrice, Accumoli en Arquata del Tronto, drie dorpen in het bergachtig gebied ongeveer 150 km ten noordoosten van Rome. Ruim 3.000 mensen zijn nog altijd dakloos, onder wie 2.500 mensen die in tenten moeten wonen. Bij de aardbeving vielen net geen 300 doden.

Er is een plan om de mensen die nu nog in tenten wonen uiteindelijk naar hun huizen te laten terugkeren. In tussentijd zouden ze kunnen wonen in tijdelijke houten huizen, die binnen de zes maanden afgewerkt moeten zijn, en dat zo dicht mogelijk bij hun woonplaats. Volgens Curcio zullen "vele mensen die nu nog in tenten wonen die tegen eind deze week kunnen verlaten". De tentendorpen sluiten noemde Renzi nu "prioritair".

Renzi beloofde dat steden heropgebouwd worden "waar en zoals ze waren en, indien mogelijk, nog mooier dan daarvoor".

De bijzondere commissaris voor de Wederopbouw, Vasco Errani, beklemtoonde dat die wederopbouw grondig gecontroleerd wordt. "Sleutelwoorden zijn wettelijkheid en transparantie", zei Errani. Na eerdere aardbevingen kwam de wederopbouw vooral de maffia ten goede.

bron: Belga