Herman Van Rompuy nieuwe ambassadeur VVOB

Herman Van Rompuy wordt ambassadeur van de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand (VVOB), dat is vandaag bekend gemaakt op het Koninklijk Atheneum van Etterbeek. De vroegere Belgische premier is altijd sterk geëngageerd geweest in ontwikkelingssamenwerking en ziet hier voor onderwijs een belangrijke rol weggelegd.

"Het jaar waarin ik premier was, is het enige jaar waarin we het voorziene budget voor ontwikkelingssamenwerking ook volledig besteed hebben. Onderwijs en ontwikkelingssamenwerking hebben me altijd na aan het hart gelegen. Daarom heb ik toegezegd om het ambassadeurschap van het VVOB op me te nemen", vertelt Van Rompuy.

De VVOB hoopt dat kersvers ambassadeur Herman Van Rompuy deuren kan openen en de vzw, vandaag vooral een Vlaamse speler, op Europees vlak meer middelen en ondersteuning kan bezorgen voor de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs in ontwikkelingslanden.

"De grote uitdagingen van migratie en vluchtelingen die vandaag op ons afkomen, verplichten ons om meer te investeren in structurele ontwikkelingssamenwerking", aldus Bart Dewaele, directeur VVOB.

Een voorbeeld van een lopend project is de scholenband tussen het KA Etterbeek en het Athénée de la Victoire in Kinshasa, Congo. Via het uitwisselen van gezelschapsspelen, maar ook via workshops of gastlessen van de Belgische leerkrachten in Kinshasa, is het KA Etterbeek nauw betrokken bij de ontwikkeling van het onderwijs in de Congolese zusterschool. Bovendien vindt het atheneum dit project een goede manier om de allochtone leerlingen te betrekken in het leerproces.

bron: Belga