Herken bloemen met je smartphone

Herken bloemen met je smartphone

De app werd ontwikkeld door wetenschappers van vier Franse onderzoeksinstellingen (Cirad, INRA, Inria and IRD) en werd PlantNet genoemd.

6.000 planten

Foto PlantNet

Volgens de makers van de app bestaan er wereldwijd zo'n 400.000 verschillende planten. Zelfs voor een afgestudeerde botanicus is het onmogelijk om al die gewassen vanbuiten te kennen, maar de digitale toepassing geeft je wel een goede start. Het zou maar liefst 6.000 West-Europese bloemen herkennen. Plantenkenners kunnen bovendien zelf informatie en foto's toevoegen, waardoor het aanbod elke dag blijft groeien.

Hoe het werkt? Het principe is simpel: je maakt een foto en die wordt verstuurd naar een server. Daar wordt je kiekje vergeleken met afbeeldingen in de PlantNet-database en op basis van de vorm en een aantal unieke eigenschappen, zoals de kleur, het bladoppervlak en het geheel van nerven en bladaders wordt de plant geïdentificeerd.

De app helpt je niet alleen om planten te benoemen, het geeft je ook extra informatie. Als je bijvoorbeeld twijfelt of een stuk groen in je tuin onkruid is of een zeldzaam kruid, weet PlantNet raad.

Foto Pexels