Herdenkingsmunt van 2 euro voor "50 jaar mei 1968"

Herdenkingsmunt van 2 euro voor "50 jaar mei 1968"

De Koninklijke Munt van België (KMB) brengt naar aanleiding van "50 jaar mei 1968" een herdenkingsmunt van 2 euro in omloop. Met de herdenkingsmunt staat de KMB stil bij de studentenrevolte die 50 jaar geleden uitbrak in Parijs en ook zijn weg naar België vond. De munt wordt morgen officieel voorgesteld. Het muntstuk toont op de voorzijde twee studenten met vlag en pamflet in de hand voor een auditorium. Het muntteken van Utrecht, de stad waar de herdenkingsmunt wordt geslagen, en het muntmeesterteken bevinden zich ook op deze zijde, samen met de landsaanduiding BE en het jaarmerk 2018.

Bovenaan is er een verwijzing naar mei 1968. De keerzijde is een schematische voorstelling van de lidstaten van de eurozone, met de twaalf sterren en het inschrift 2 euro. De herdenkingsmunt heeft een maximale oplage van 257.500 stuks.

Vijftig jaar geleden zette mei '68 de wereld op zijn kop. In Parijs brak een studentenprotest uit dat leidde tot een algemene staking en een revolutionaire sfeer in Frankrijk. Doordat veel mensen over de landsgrenzen heen hun ongenoegen deelden over de politiek, het sociaal onrecht en de oorlog in Vietnam, vond de opstand destijds weerklank in heel Europa en dus ook in ons land.

De munt is exclusief beschikbaar op herdenkingsmunten.be voor 10 euro. De herdenkingsmunt voor mei '68 wordt vanaf juni thuis geleverd.

bron: Belga