Hendrik Vuye: "We komen luisteren naar partijbestuur"

Hendrik Vuye: "We komen luisteren naar partijbestuur"

"We zijn uitgenodigd door de voorzitter, dus we komen vooreerst luisteren. We zullen het gesprek aangaan." Meer wilden N-VA-Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters niet kwijt bij hun aankomst op het partijhoofdkwartier van N-VA. Sinds 15 uur zitten ze er samen met Bart De Wever, daags nadat ze uit het partij- en het dagelijks bestuur zijn gezet en ze hun communautaire opdracht opgeschort zagen. Met welke boodschap komen Vuye en Wouters naar het gesprek, zo wilde de massaal opgedaagde pers weten. Maandag had het verguisde N-VA-duo immers laten verstaan dat ze na het gesprek met De Wever zouden beslissen over hun toekomst bij N-VA. Maar de primeur hielden Vuye en Wouters dus voor de voorzitter.

Aanleiding van de hele heisa was het weekendinterview van Vuye en Wouters in De Morgen. Daarin waarschuwden ze dat het zonder hen zou zijn indien N-VA in 2019 zonder fors communautair programma naar de kiezer zou trekken. In één adem klonk het ook dat niet langer iedereen zonder meer achter het politieke genie van De Wever aanloopt.

De reactie van het partijbestuur was snoeihard, nadat De Wever er de jongste dagen en weken nog herhaaldelijk op aangedrongen had om interne discussies niet langer in de media te voeren. Vuye en Wouters werd het leiderschap ontnomen van Objectief V, de begin dit jaar opgerichte denktank die de N-VA-plannen rond confederalisme moet uitwerken. In één klap verloren ze ook hun zitje in het partijbestuur en het dagelijks bestuur van N-VA.

bron: Belga