Helft Vlaamse jobstudenten klust bij in horeca

Helft Vlaamse jobstudenten klust bij in horeca

De resultaten van de studie tonen aan dat meer dan 80% van de studenten bijklust om wat extra geld in het laatje te brengen. Dat dient niet uitsluitend voor dure snufjes of verre reizen. Een op vijf geeft aan dat ze het loon gebruiken om de studiekosten te financieren. Maar geld is niet de enige motivatie voor jongeren om de handen uit de mouwen te steken: iets minder dan de helft van de ondervraagden geeft aan dat ze relevante werkervaring willen opdoen of hun vaardigheden een boost willen geven.

Familie of het internet

Om een baantje te vinden, raadplegen studenten allereerst hun netwerk, al zijn jobsites en interimkantoren ook nog steeds in trek bij de helft van de ondervraagden. Een op drie vangt de zoektocht aan op sociale media, terwijl evenveel jongeren meteen afstappen op een bedrijf waarvoor ze willen werken. Rekruteringsapps zijn nog relatief nieuw, maar een op tien heeft zijn weg al gevonden naar een mobiele toepassing.

Horeca blijft populair

Uiteindelijk komen studenten vooral terecht bij hotels, restaurants of cafés. De studie becijferde dat 52,1% van de ondervraagden het liefst wil opdienen. Op ruime afstand volgen volgen jobs in sales en marketing, retail en administratie.