Helft van jongeren surft al fietsend

Helft van jongeren surft al fietsend

De VAB voelde 868 jongeren aan de tand over hun rijgedrag op de fiets. Daaruit blijkt niet alleen dat bijna de helft weleens met zijn gsm in de weer is op zijn stalen ros, maar ook dat 45% tegen de rijrichting rijdt en 40% zonder handen fietst. Bovendien overschatten de deelnemers aan de enquête hun kennis van de verkeersregels: bijna alle jongeren (94%) vinden hun kennis goed tot uitstekend, maar wanneer ze vragen over enkele concrete verkeerssituaties voorgeschoteld krijgen, blijkt dat ze de regels vaak niet kennen. Zo weten ze niet wat de voorrangsregels zijn of kennen ze de regels rond het naast elkaar fietsen niet.

Autobestuurders

De grote meerderheid van de jonge fietsers (84%) vindt dat autobestuurders meer rekening moeten houden met hen. Bijna de helft van de ondervraagden (49%) vindt dat fietsers zelf roekeloos zijn en een kleine 60% stelt dat fietsers de verkeersregels niet respecteren.

Verkeerseducatie

VAB pleit voor meer aandacht voor verkeer in de middelbare school. Hoge boetes helpen ook om de jongeren bewust te maken, maar toch moeten de leerlingen via lessen nog leren hoe ze zich moeten gedragen in het verkeer. Zo wil VAB dat er in elk jaar van het secundair onderwijs aandacht besteed wordt aan verkeerseducatie en niet enkel in het laatste jaar.