Helft ouders sponsort kroost bij woningaankoop

Iets meer dan de helft van de ouders is bereid om een duit in het zakje te doen als hun kinderen een woning kopen. Dit financiële ruggensteuntje varieert tussen de 10.000 en 50.000 euro. «Meestal gaat het om 5% van het totale geleende bedrag», verduidelijkt Kristof Heylen, onderzoeksexpert van de KUL.
door
Mare
Leestijd 2 min.

En die steun is voor een groot deel van de mensen die voor het eerst een huis kopen noodzakelijk. Om een hypothecair krediet los te weken bij de bank moeten jongeren met tienduizenden euro's over de brug komen. «Eén op de vier huizenjagers krijgt effectief financiële sponsoring van ouders of grootouders», legt Heylen uit aan Metro. «Zij die het zonder steun van hun ouders moeten zien te rooien, zien zich in één op de vijf gevallen genoodzaakt om hun aankoop uit te stellen of zelfs af te lassen.» Dit heeft grotendeels te maken met de gestegen woningprijzen, die ervoor zorgen dat het voor jonge mensen moeilijk is om genoeg geld bijeen gespaard te krijgen.

Uit een onderzoek van wikifin.be, De Tijd en Radio 1 blijkt dat iets meer dan de helft van de ouders bereid is om bij te springen als hun kroost een woonst koopt. Die bereidheid varieert wel naargelang de leeftijd van de ouders. Zes op de tien ouders tot 34 jaar zegt expliciet hun kinderen te willen steunen. Bij ouders boven 45 zakt dat percentage tot 53%. Die laatste groep is nochtans de groep bij wie de kinderen de leeftijd naderen of hebben om op eigen benen te staan. Dat zijn iets vaker twijfelen dan jonge ouders, kan te maken hebben met het gebrek aan eigen financiële middelen.

Die bedragen liggen perfect in lijn met de eigen inbreng die de banken vragen van jongeren. «Jongeren onder de dertig lenen gemiddeld 86%van de waarde van een woning. De persoonlijke inbreng bedraagt gemiddeld 50.000 euro», zegt marktleider BNP Paribas Fortis.

«De bereidheid om te investeren in een eigen stek voor de kinderen is er altijd al geweest», besluit Heylen. «Maar de lagere spaarrentes maken dit soort investeringen extra aantrekkelijk».