Helft Belgen single tegen 2060

Het aantal singles in ons land blijft toenemen. Tegen 2060 zal de helft van alle Belgische huishoudens uit één persoon bestaan.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Ter vergelijking: in 2016 was dat nog maar één op de drie. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Federaal Planbureau, waarover de kranten van Mediahuis schrijven.

"Die toename is toe te schrijven aan twee groepen", zegt Dimitri Mortelmans, socioloog aan de Universiteit Antwerpen. "De vergrijzing speelt een grote rol. Zowel alleenstaanden als weduwes of weduwnaars willen langer zelfstandig thuis wonen."

Sex and the City-generatie

De tweede groep is volgens Mortelmans de 'Sex and the City'-generatie. "Dat zijn de happy singles die graag in bruisende grootsteden wonen", aldus Mortelmans. Het Planbureau ziet nog een derde groep: alleenstaande mannen tussen dertig en vijftig jaar. Zij hebben meestal een echtscheiding achter de rug.

"Deze resultaten stemmen tot nadenken", reageert Philippe Donnay van het Federaal Planbureau. "Op het vlak van woon- en mobiliteitsbeleid moet rekening worden gehouden met deze verwachting."

Single-toets

Vlaams parlementslid Rob Beenders (sp.a) pleit er al langer voor om het beleid meer af te stemmen op dat toenemend aantal singles. "Het is de hoogste tijd dat het beleid realisme aan de dag legt qua gezinssamenstelling. Het is absoluut niet meer de norm te denken dat een Vlaams gezin bestaat uit mama, papa, kindje. De samenleving verandert, de regelgeving niet."

Volgens Beenders voert de Vlaamse regering alvast een beleid dat onvoldoende rekening houdt met de groeiende groep alleenstaanden. Hij verwijst daarvoor naar de nieuwe waterfactuur en de veelbesproken energieheffing, ook bekend als de Turteltaks. Hij pleit dan ook voor een "doorgedreven single-toets" in de Vlaamse regelgeving. "Het kan niet langer zijn dat er bij financieel zwaarwichtige beslissingen onrechtvaardige gevolgen zijn voor alleenstaanden", besluit Beenders.