Held die inspiratie vormde voor ‘Hotel Rwanda’ schuldig bevonden aan terrorisme

Een Rwandese rechtbank heeft de Belgische Rwandees Paul Rusesabagina schuldig bevonden aan terrorisme. Rusesabagina is vooral bekend als de hotelbaas die het verhaal van de bekroonde film ‘Hotel Rwanda’ heeft geïnspireerd. Daarnaast ontpopte hij zich ook tot een hevig criticus van het regime in Kigali. De autoriteiten verwijten de 67-jarige activist dat hij een rebellengroep steunt die dodelijke aanvallen heeft uitgevoerd.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Tegen Rusesabagina was een levenslange celstraf geëist. Het is niet direct duidelijk of de rechtbank hem maandag ook een straf zal opleggen. De vroegere hotelbaas riskeert levenslang. Als directeur van het befaamde Hôtel des Mille Collines in Kigali redde Rusesabagina, zelf een Hutu, meer dan 1.000 mensenlevens tijdens de genocide van 1994. Bij de genocide door aanhangers van het vroegere Hutu-regime vielen ruim 800.000 doden, vooral Tutsi’s.

Kritiek op Rwandese president

Samen met een twintigtal andere mensen stond de 67-jarige Rusesabagina van februari tot juli terecht in Kigali. Hij werd onder meer aangeklaagd voor terrorisme en riskeert levenslang. Bekend is dat hij betrokken was bij de oprichting van oppositiepartij MRCD. Bij aanslagen waar de rebellengroep FLN, de gewapende arm van de MRCD, achter zou zitten, zijn negen doden gevallen. Rusesabagina ontkent echter elke betrokkenheid bij die aanslagen. Tijdens het proces kwamen er tegenstrijdige verklaringen over Rusesabagina’s rol bij die aanslagen. «Het hof meent dat Rusesabinga een rol speelde bij de financiering van een terroristische groepering die op Rwandees grondgebied aanslagen heeft gepleegd», verklaarde de rechter uiteindelijk.

Zijn bekendheid, als de held van ‘Hotel Rwanda’, liet hem toe op het internationale podium kritiek te geven op de autoritaire wijze waarop de Rwandese president Paul Kagame het land al meer dan twintig jaar leidt. Rusesabagina’s entourage ziet in het proces dan ook vooral een poging om een criticus het zwijgen op te leggen en elke toekomstige dissidentie te doen verstommen. Kagame liet in een interview al optekenen dat het proces niets te maken heeft met de film of Rusesabagina’s statuut als bekendheid. «Het gaat over Rwandezen die omgekomen zijn door zijn acties en door organisaties waar hij lid van was of leidde. Hij verdient een eerlijk proces in een rechtbank en zal zo eerlijk mogelijk worden berecht.»