Heikele discussie in Vlaamse formatie over sociale woningen start morgen

Heikele discussie in Vlaamse formatie over sociale woningen start morgen

De Vlaamse formateurs vatten morgen de moeilijke discussie over het thema wonen aan. Daarin zit ook het debat over de sociale woningen vervat. De Woonzaak, een coalitie van tientallen organisaties, gaf al een schot voor de boeg met een mogelijke procedure voor de Raad van Europa. Een van de initiatiefnemers achter De Woonzaak is Beweging.net, dat dicht bij CD&V staat. Vlaams formateur Jan Jambon heeft de opmaak van het regeerakkoord opgesplitst in vijftien inhoudelijke werkgroepen. Voor donderdag moeten die allemaal minstens één keer vergaderd hebben. Pas daarna komen de hoofdonderhandelaars opnieuw samen. De inhoudelijke werkgroepen zullen in de loop van de komende weken ook het middenveld uitnodigen, valt maandag te horen.

Morgen om 9 uur is het de beurt aan de groep 'Wonen', die zich moet buigen over het zinnetje dat in de startnota de grootste commotie veroorzaakte. Gemeenten die het objectief van 9 procent sociale woningen hebben bereikt, krijgen enkel nog financiering voor renovatie. Die passage zette het akkoord onder druk dat N-VA-voorzitter Bart De Wever sloot in zijn eigen gemeente, Antwerpen. "Het is ook een belangrijke breuk met het verleden", duidt Hugo Beersmans, woordvoerder van De Woonzaak en voormalige topman van het agentschap Wonen Vlaanderen. "Het Bindend Sociaal Objectief van 9 procent werd totnogtoe gezien als het minimum, waar elke gemeente over moet. In de startnota wordt het eerder beschouwd als een eindpunt."

De waarschuwing van De Woonzaak geldt als eerste reactie uit het kamp van Beweging.net. "We kiezen ervoor om discreet te blijven, en contact te houden met de onderhandelaars zelf", zegt Beweging.net-voorzitter Peter Wouters. "We hebben met alle partijen zowel voor als na de verkiezingen contact gehad, met CD&V uiteraard wat meer."

bron: Belga