Heeft een Canadese duiker een verloren atoombom gevonden?

Heeft een Canadese duiker een verloren atoombom gevonden?

Op onderwaterexpeditie voor de westkust van Canade vond Sean Smyrinchinsky een vreemd voorwerp. Hij stond zo versteld van zijn vondst, dat hij even dacht een UFO te hebben gevonden. Volgens Vancouver Sun deed hij zijn verhaal enkele dagen later aan een paar vissers. Een van hen opperde dat Smyrinchinsky misschien 'die bom' had gevonden.

Verloren atoombom

'Die bom' was een atoombom in de stijl van de Fat Man, die in 1945 gebruikt werd tegen Japan. Tijdens een simulatie van een nucleaire aanval in 1950, vlogen de helft van de motoren van een bommenwerper in brand. De bemanning stelde de automatische piloot in en moest het vliegtuig verlaten.

De lading werd in de zee gedropt. Hoewel het om een simulatie ging, woog de bom 4.900 kilogram en bevatte die lood, dynamiet en uranium. Het explosief bevatte geen plutonium, maar was nog steeds erg gevaarlijk.

Het duurde drie jaar voordat het wrak van de bommenwerper werd teruggevonden. Uiteindelijk was die tegen een berg gecrasht. Of de bom ooit gevonden werd is niet duidelijk.

Onderzoek

Na het verhaal van de visser heeft Smyrinchinsky onderzoek gedaan naar gelijkaardige bommen. Een doorsnede doet hem denken aan zijn vondst daadwerkelijk het verloren explosief is. De duiker bracht het Canadese ministerie van Defensie op de hoogte. Zij sturen een schip uit dat het massavernietigingswapen zal onderzoeken.

Volgens BBC News hebben de Canadezen overlegd met hun Amerikaanse collega's. Zij bevestigen dat Smyrinchinsky mogelijk de vermiste atoombom heeft gevonden. Voor de Amerikanen is er geen reden tot paniek, aangezien de bom ongevaarlijk zou zijn.