"Havenland" moet Antwerps-Waas havengebied aantrekkelijker maken voor recreanten

In de Beverse deelgemeente Kallo is vanmiddag Havenland voorgesteld, een overheidsproject dat het Antwerpse en Wase havengebied wil promoten als ideale bestemming voor een recreatief uitstapje. Het havengebied heeft momenteel nog een vrij ontoegankelijk imago en daar willen de initiatiefnemers komaf mee maken via onder meer een netwerk van publieke onthaalpunten. Daarnaast lanceert Havenland ook nieuwe fiets- en wandelroutes en plant het meer vervoer over het water en toegankelijke getijdennatuur. De onthaalpunten komen in het sluisgebouw van Kallo, het MAS Havenpaviljoen op het Antwerpse Eilandje, het Havencentrum in Lillo, de infokeet van het Hedwige-Prosperproject en het nieuwe Havenhuis dat eind september zal openen aan kaai 63. Je kan er zowel de maritieme, logistieke als industriële activiteiten van de haven ontdekken, maar ook info verkrijgen over de natuurgebieden aan de Schelde en de recreatieve mogelijkheden.

"Havenland verbindt de ontwikkeling van het havengebied Antwerpen met de omliggende gemeenten en hun bewoners en wil het unieke landschap in en rond de haven toegankelijk en beleefbaar maken", zegt Jan Hemelaer, procesmanager voor Ontwikkeling Havengebied Antwerpen. "De grootste schepen en indrukwekkende sluizen, een unieke natuur met zeldzame dieren en planten, opmerkelijk historisch erfgoed zoals het Fort Liefkenshoek en het pittoreske Fort Lillo: een bezoek aan het havengebied is een hele belevenis. We willen iedereen van die troeven laten genieten."

Havenland is een project van de Vlaamse overheid, het Havenbedrijf Antwerpen, Maatschappij Linkerscheldeoever, de gemeente Beveren en de provincie Oost-Vlaanderen en ging vanmiddag feestelijk van start met een publieksnamiddag in het centrum van Kallo. Bezoekers konden de nieuwe fietsroutes 'inrijden', een streepje muziek meepikken, rondleidingen volgen en genieten van lokale streekbieren.

bron: Belga