Hart van hond en baasje klopt synchroon

Honden worden niet voor niets de beste vriend van de mens genoemd. Ze zijn trouw, leuk om mee te spelen en geven ongelofelijk veel affectie. Soms is de band tussen het baasje en de viervoeter zelfs zo sterk, dat hun hartslag synchroon loopt. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Australische wetenschappers van Melbourne's Monash University hebben de hartslag van drie honden en hun baasje onderzocht. Toegegeven, de studie is extreem kleinschalig, maar de resultaten zijn wel opvallend.

De proefpersonen kregen de opdracht om in een kamer te wachten tot hun geliefde viervoeter binnenkwam. De onderzoekers ontdekten dat de hartslag van het beestje en het baasje niet precies hetzelfde klopt, maar wel hetzelfde patroon volgt. Als de hartslag bij de eigenaar trager gaat, zal dit met andere woorden ook het geval zijn bij het huisdier.

Remedie tegen stress

"Ik was verrast dat de harten zo synchroon klopten", aldus onderzoekster Mia Cobb. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het strelen van honden zo ontspannend is, dat de hoeveelheid stressgerelateerde hormonen in je bloed afneemt. "In combinatie met deze studie en het feit dat een hond kan zorgen voor een lagere hartslag, kunnen honden een handige remedie zijn tegen stress."

Foto Pexels