Harde realiteit: alpinisten passeren lijk op weg naar de top van de Mount Everest

Harde realiteit: alpinisten passeren lijk op weg naar de top van de Mount Everest

Massaal veel alpinisten doen dit jaar een poging om de top van de Mount Everest te bereiken. In 2019 heeft de regering van Nepal een recordaantal van 381 klimvergunningen uitgevaardigd aan klimmers. Het gevolg is dat de drukte op de hoogste berg ter wereld ongekend groot is. Mensen moeten letterlijk aanschuiven om boven te geraken, en dat brengt levensgrote risico's met zich mee, mede door het slechte weer.

Lijk op 'route des doods'

De afgelopen weken kwamen maar liefst 11 mensen om het leven op de Mount Everest. In heel 2018 waren dat er slechts vijf. Het gaat er zo hard aan toe dat de klimmers zelfs lijken op hun weg naar boven tegenkomen.

Bergbeklimmer Elia Saikaly postte een foto op Instagram waarop een levenloos lichaam te zien is naast een file van klimmers. Hij heeft het over de ‘route des doods'. “Ik kan niet geloven wat ik daar zag. Dood. Een bloedbad. Chaos. Rommel. Dode lichamen op de route en in tenten. Mensen worden naar beneden getrokken, lopen over lichamen. Alles wat je leest in de sensationele krantenkoppen heb ik zien voorbijkomen”, klonk het.

Instagram / @eliasaikaly