"Hard werken om vertrouwen in nucleaire veiligheid te herstellen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De top van Engie en dochterbedrijf Electrabel beseft dat ze hard zal moeten werken om het vertrouwen in de veiligheidscultuur op de Belgische nucleaire sites te herstellen. "Veiligheid is mijn eerste prioriteit", verzekerde Engie-topvrouw Isabelle Kocher dinsdag in de Kamer, na vlammende kritiek van de nucleaire waakhond FANC. Het FANC haalde de jongste maanden meermaals uit naar de gebrekkige veiligheidscultuur binnen Engie. Het kwam onder meer tot twee pro justitia's en enkele scherpe brieven aan de top van het bedrijf. Vorige maand nog hekelde FANC-topman Jan Bens het gebrek aan proactiviteit van het management.

Dinsdag viel op dat de energiereus niet in de tegenaanval ging. "Het FANC heeft gelijk om het topmanagement terecht te wijzen als het vindt dat de reacties van onze teams niet in lijn ligt met haar verwachtingen. We moeten hier lessen uit trekken en acties ondernemen, wat we ook gedaan hebben", reageerde CEO Philippe Van Troeye van Electrabel. "We moeten binnen de opgelegde termijnen beantwoorden aan alle verplichtingen van het FANC, ook al worden de verwachtingen steeds strikter."

"Op de veiligheid van onze mensen, van de omwonenden van de centrales en het milieu valt niet af te dingen", verzekerde ook Kocher. "Geen enkele afwijking, hoe klein ook, is aanvaardbaar. Enkel een toepassing van de regels naar de letter is acceptabel."

Engie en Electrabel verzekerden dat meteen is ingegrepen nadat in 2015 de eerste inbreuken werden vastgesteld. Maar dat overtuigde de parlementsleden van de subcommissie Nucleaire Veiligheid niet. "Het is toch een contradictie als u de inbreuken enerzijds zelf vaststelt en meldt, maar dat er dan toch nog zo'n lange periode en twee scherpe brieven nodig zijn voor u effectief tot actie overgaat", hekelde CD&V-Kamerlid Leen Dierick. Ook Groen-collega Kristof Calvo vindt dat Electrabel "veel te lang getalmd heeft".

Intussen heeft het energiebedrijf wel een reeks wissels doorgevoerd aan de top. Ook werd met het FANC een nieuw actieplan uitgewerkt om de veiligheidscultuur weer op niveau te krijgen. Kocher schetste in grote lijnen dat de verantwoordelijkheden intern duidelijker vastgelegd en versterkt worden, dat de afdelingen engineering van Doel, Tihange en het hoofdkantoor worden samengebracht, dat het bedrijf meer beroep zal doen op onafhankelijke expertise en het zijn personeel sterker zal sensibiliseren.

In totaal omvat het actieplan 314 acties, waarvan er volgens chief nuclear officer Thierry Saegeman vandaag al 142 zijn uitgevoerd. Bedoeling is halfweg volgend jaar helemaal rond te zijn.

bron: Belga