Hanoi kende in 2017 maar 39 dagen met propere lucht

Hanoi kende in 2017 maar 39 dagen met propere lucht

In Vlaanderen zijn er heel wat steden die slecht scoren op vlak van luchtkwaliteit, maar in Hanoi is de situatie veel alarmerender. Afgelopen jaar was de lucht boven de Vietnamese hoofdstad amper 39 dagen 'gezond' te noemen. Dat is net iets meer dan een maand.

Volgens de richtlijnen van de Wereld Gezondheidsorganisatie is de luchtvervuiling boven Hanoi vier keer erger dan aanbevolen. De waarden zijn ongeveer gelijk aan die van Peking, de stad die al jaren met het zwaarste smogprobleem ter wereld kampt. En er is niet direct beterschap op komst voor Hanoi, schrijft de Times of India.

Een liefde voor steenkool

Een van de oorzaken van de vervuiling zijn de vele wegenwerken die in de stad doorgaan. Bovendien is het gebruik van de wagen en motor in de stad toegenomen en gebruiken naburige boeren steeds vaker technieken waarbij ze gebieden afbranden om ze in landbouwgrond om te zetten.

Een andere boosdoener is de zware industrie die rond de stad gevestigd is. Heel wat bedrijven verwerken staal en cement of gebruiken steenkool als grondstof, wat tot heel vervuilende uitstoot leidt. Een rapport van GreenID bekritiseerde de Vietnamese regering nog voor de lakse wetgeving rond uitstootnormen en de weinige voorzieningen om de vervuiling op een lokaal niveau aan te pakken.

Wachten op metingen

Er kwam de belofte om in de stad 70 meetstations te plaatsen. De machines maken deel uit van actieplan te verbeteren, maar zijn vooralsnog niet geplaatst. Het rapport stelt ook dat er werk gemaakt moet worden van een betere stadplanning en dat er investeringen nodig zijn in het openbaar vervoer.