Handelsgeschil met de VS wordt besproken op jaarvergadering OESO in Parijs

Handelsgeschil met de VS wordt besproken op jaarvergadering OESO in Parijs

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders neemt deel aan de jaarvergadering van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, kortweg OESO, in Parijs. De bijeenkomst van ministers van het dertigtal lidstaten vindt plaats te midden van het handelsgeschil tussen de Verenigde Staten en Europa. Het thema van de tweedaagse ministeriële top is een hervorming van het multilateralisme. Dat multilateralisme bevindt zich volgens Angel Gurria, de secretaris-generaal van de OESO, vandaag op een kruispunt en staat steeds meer onder druk, maar is voor hem ook de beste oplossing. De top start met een toespraak van de Franse president Emmanuel Macron. Dan wordt ook toetredingsakkoord ondertekend met Litouwen en Colombia. Zij worden de 36e en 37e lidstaat van de OESO. Minister Reynders zal ook deelnemen aan verschillende gesprekken en zal ook een ontmoeting hebben met Gurria.

Alleszins hebben de VS, een van de stichtende leden van de OESO, sinds de verkiezing van president Donald Trump een bocht van 180 graden genomen richting protectionisme. Eind maart kende Trump een tijdelijke uitzondering toe aan de EU voor importtaksen op staal (25%) en aluminium (10%). Maar die uitzondering loopt begin juni (vrijdag) af en de vrees is dat er geen hernieuwing komt. Europa staat alvast klaar om te antwoorden met eigen handelstaksen.

De kwestie zal dan ook zeker druk besproken worden. Zo zal EU-commissaris voor Handel Cecilia Malmström in de marge van de OESO-top bijvoorbeeld de Amerikaanse minister van Handel, Wilbur Ross, ontmoeten.

bron: Belga