Hamed Karimi uitgewezen naar Kaboel

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Afghaanse sans-papiers Hamed Karimi is gisteren uitgewezen naar zijn thuisland. Hij werd zonder incidenten vanop de Nederlandse luchthaven Schiphol naar de Afghaanse hoofdstad Kaboel gestuurd, zo zegt Dominique Ernould van de Dienst Vreemdelingenzaken. Maandag hadden ruim 250 demonstranten, waaronder ABVV- en ACV-leden, nog actie gevoerd voor de vrijlating van Karimi aan het gebouw van de dienst. De vakbonden reageren dan ook ontzet op het nieuws. De 34-jarige Hamed Karimi woonde al twaalf jaar in België. Sinds december 2014 was hij woordvoerder van de Afghaanse sans-papiers en actief lid van het coördinatieteam van mensen zonder papieren. Op 2 maart 2016 werd hij in Etterbeek door negen agenten aangehouden in een gemeenschapswoning die hij deelt met andere sans-papiers, en werd hij overgebracht naar het gesloten centrum in Vottem.

Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken werd Karimi in 2013 een verbod van drie jaar opgelegd om het Belgisch grondgebied te betreden. Tussen 2008 en 2014 zou hij verscheidene keren het bevel gekregen hebben om het Belgisch grondgebied te verlaten. Karimi diende ook al vier asielaanvragen in die steeds afgewezen werden.

"De vakbonden en verenigingen hebben met ontzetting de gedwongen uitzetting vernomen", zegt het ABVV in een mededeling in naam van een dertigtal organisaties. "Op de manifestatie op 14 maart verkregen de vertegenwoordigers van de vakbonden en de mensen zonder papieren een afspraak voor donderdag 17 maart om 16 uur met Freddy Roosemont, directeur van de Dienst Vreemdelingenzaken, met de belofte dat Hamed Karimi ondertussen het land niet uitgezet zou worden. De administratie oordeelde er echter anders over en brak meteen haar beloften."

De vakbonden roepen dan ook op tot een nieuwe manifestatie morgennamiddag aan het gebouw van de Dienst Vreemdelingenzaken. "De Dienst Vreemdelingenzaken toont nogmaals haar onmenselijke beleid van onverdraagzaamheid, zonder het minste respect voor de internationale en Europese verdragen van de rechten van de mens", luidt het. "Wij vakbonden, verenigingen, steuncomités en burgers veroordelen met klem dit onwaardig optreden en mobiliseren opnieuw."

Daarnaast eisen de vakbonden en verenigingen ook de onmiddellijke vrijlating van Aliou Dialo, de andere woordvoerder die opgesloten werd.

bron: Belga