Hackers helpen FBI met kraken iPhone

Hackers helpen FBI met kraken iPhone

Om de telefoon te kunnen kraken, is een viercijferige toegangscode nodig. Dat zou volgens berekeningen van de FBI slechts 26 minuten tijd kosten, maar de grote moeilijkheid hierbij is dat na tien mislukte pogingen de informatie van de iPhone gewist wordt. Volgens The Washington Post zijn hackers daar nu in geslaagd door gebruik te maken van een kwetsbaarheid, een zogenoemde ‘zero-day exploit'.

Of de Amerikaanse overheid de fout in de software aan Apple zal doorgeven, is nog maar de vraag. Een commissie, die bestaat uit leden van de verschillende inlichtingendiensten, moet zich daar binnenkort over uitspreken. De technologiegigant zal alvast geen gerechtelijke stappen ondernemen om de overheid te verplichten hen de informatie te bezorgen. Wel eist Apple meer details over hoe de hackers de nodige gegevens in handen hebben gekregen.

Eerder vroeg de FBI Apple al om hulp, maar die weigerde mee te werken omdat dit de beveiliging van elke telefoon in gevaar zou brengen. Een rechter gaf het elektronicabedrijf in een rechtszaak later gelijk. In maart raakte al bekend dat de FBI erin geslaagd was om de iPhone te kraken van Syed Rizwan Farook, die op 2 december samen met zijn vrouw 14 mensen doodde in San Bernardino.

Foto AFP / C. Somodevilla