Haal die ring maar boven: trouwen is goed voor je hart

Haal die ring maar boven: trouwen is goed voor je hart

Het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het magazine Heart, analyseerde meer dan 30 studies. Meer dan twee miljoen personen waren daarbij betrokken. De studies voorzagen de onderzoekers van informatie over mensen hun huwelijksstatus en het risico dat ze liepen op hartgerelateerde problemen. Zo'n 80% van het risico hangt uiteraard af van de genetische samenstelling van een persoon of andere gezondheidskwesties zoals diabetes. Maar andere factoren, zoals sociale netwerken en je relatie, beïnvloeden de overige 20%.

Stabiele relatie

De data toonde aan dat mensen die niet getrouwd waren 42% meer kans hadden op het ontwikkelen van een hartprobleem. Ook liepen ongetrouwden een hoger risico om te sterven aan een hartaandoening.

Het is nog niet helemaal zeker waarom getrouwde mensen beter beschermd zijn tegen hartproblemen. Een mogelijke verklaring is dat wie in een stabiele relatie zit, een partner heeft die alles in de gaten houdt. Daardoor zullen symptomen van hartproblemen sneller opgemerkt en behandeld kunnen worden.