Gynaecologe die resultaten kankertests achterhield krijgt 24 maanden cel

Een gynaecologe die alarmerende testresultaten verborgen hield voor een vrouw uit het Oost-Vlaamse Ronse die later overleed aan baarmoederhalskanker, is veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan 16 maanden met uitstel en een geldboete van 3.000 euro. Dat heeft de correctionele rechtbank van Oudenaarde maandagnamiddag beslist.

De arts werd beschuldigd van onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, maar zonder het oogmerk te doden, schuldig verzuim en valsheid in geschrifte. De patiënte, een moeder van drie kinderen, stierf in 2013 aan baarmoederhalskanker, maar de arts had volgens de rechtbank geen gevolg gegeven aan de alarmerende resultaten van een uitstrijkje in 2005 en 2007.

De correctionele rechtbank stelde verschillende tekortkomingen vast in hoofde van de behandelde arts D.B. van het UZ Glorieux in Ronse. "Het is onvoorstelbaar dat dokter (naam van de dokter, nvdr.) niet tot actie is overgegaan. Er is met zekerheid in 2007 een uitstrijkje genomen maar de patiënt werd niet ingelicht", motiveerde rechtbankvoorzitter Jorn Dangreau. "Ook in 2009 werden de afwijkende resultaten niet meegedeeld. De arts deed geen enkele inspanningen om de patiënt te bereiken. (..) In hoofde van dokter B. werden tal van ontoelaatbare tekortkomingen vastgesteld die onomstotelijk hebben geleid tot de dood van (naam slachtoffer, nvdr.)."

bron: Belga