Gymnich Bratislava - Turkije houdt zich aan migrantenakkoord

Gymnich Bratislava - Turkije houdt zich aan migrantenakkoord

Turkije zal het akkoord met de Europese Unie over de terugkeer van migranten blijven uitvoeren, maar zal geen nieuw mechanisme van die aard aanvaarden zolang de visumplicht blijft bestaan voor Turken die naar Europa willen reizen. Dit heeft de Turkse minister van Europese Zaken, Omer Celik, zaterdag verklaard. "We passen het (akkoord) toe en blijven het toepassen om humanitaire redenen", zei de minister aan de pers na afloop van een ontmoeting met de ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 EU-lidstaten in Bratislava. De ontmoeting illustreert de wil van beide partijen om hun relaties te verbeteren, ondanks het ongenoegen over de massale zuiveringen na de mislukte staatsgreep van 15 juli in Turkije.

"Zonder visumvrijstelling zal Turkije geen enkel nieuw mechanisme aangaan", waarschuwde Celik niettemin. "De bal ligt in het Europese kamp, wij zijn onze verbintenissen nagekomen."

De verschillende partijen kwamen overeen dat de aangegane verbintenissen nageleefd zullen worden, "in termen van visa, douane, aanpak van vluchtelingenstromen, maar ook op het vlak van economie", zei Federica Mogherini, het hoofd van de Europese diplomatie, op de afsluitende persconferentie, net als de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders.

De EU wil dat Turkije zijn antiterreurwetgeving aanpast voordat ze de visumplicht voor Turkse burgers opheft. Celik benadrukte dat de wet niet gewijzigd zou worden zolang de terreurdreiging aanhoudt.

De Turkse minister bezorgde de 28 Europese ministers overigens een hoop documentatie, onder meer op een USB-stick, die volgens Ankara de verantwoordelijkheid van Fethullah Gülen en zijn beweging in de couppoging aantoont, zei Reynders.

bron: Belga