Gwendolyn Rutten: "Incident Van Biesen is niet gesloten"

Gwendolyn Rutten: "Incident Van Biesen is niet gesloten"

Voor Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten is het incident met Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen niet gesloten, nadat ze hem gisterenavond onder vier ogen om tekst en uitleg vroeg. "Onze volksvertegenwoordigers hebben een voorbeeldfunctie en horen onze liberale waarden altijd en overal uit te dragen. Voor volksvertegenwoordigers die dat niet erkennen is er in de liberale partij geen plaats", klinkt het. Gisteren ontstond er ophef tijdens het Kamerdebat over het banenverlies bij Caterpillar. Na een tussenkomst van sp.a-fractieleider Meryame Kitir, zou Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen gezegd hebben dat ze beter zou terugkeren naar Marokko.

Zelf zei Van Biesen dat zijn woorden verkeerd werden begrepen en dat hij die woorden nooit zou gebruiken. Gisterenavond had hij een persoonlijk gesprek met voorzitster Gwendolyn Rutten, die eerder op de dag al zei dat zijn tussenkomst hoe dan ook ongepast was. "Wat er uiteindelijk precies wel is gezegd of bedoeld, is voor mij nog steeds niet duidelijk. Zijn uitleg beantwoordde niet aan wat men van een liberale volksvertegenwoordiger mag verwachten. Uitspraken over werknemers bij Caterpillar en een onbegrijpelijke associatie met Marokko of andere landen kunnen voor mij niet door de beugel. Dat heb ik de heer Van Biesen ook duidelijk gemaakt."

Rutten stelt dat Van Biesen zich engageerde om het incident persoonlijk met Kitir uit te praten en goed te maken, maar dat het incident niet gesloten is. "De lijn is duidelijk: onze volksvertegenwoordigers hebben een voorbeeldfunctie en horen onze liberale waarden altijd en overal uit te dragen. Voor volksvertegenwoordigers die dat niet erkennen is er in de liberale partij geen plaats."

bron: Belga