Guggenheim installeert gouden toilet

Guggenheim installeert gouden toilet

Tussen de porseleinen tronen in het unisekstoilet van het New Yorkse Guggenheim Museum prijkt nu een gouden exemplaar. Dat is natuurlijk geen impulsaankoop voor het museum voor moderne kunsten, wel een kunstinstallatie van de Italiaan Maurizio Cattelan.

Cattelan heeft het werk 'America' genoemd en klaagt met het gouden toilet de sociale ongelijkheid aan. "Met deze tentoonstelling willen we een extravagant luxeproduct dat normaal voorbehouden is voor de 1% openbaar maken voor iedereen", klinkt het op de website van het museum.

"De installatie nodigt bezoekers uit om individueel en privé gebruik te maken van het sanitair, wat een ongeëvenaarde intimiteit met een kunstwerk creëert. Het toilet biedt een knip naar de excessen van de kunstmarkt, maar doet ook denken aan de American Dream die kansen voor iedereen belooft. Het nut van het kunstwerk herinnert ons ten slotte aan de onafwendbare fysieke realiteit waarmee de mensheid geconfronteerd wordt", aldus het Guggenheim.

Behalve het ongebruikelijke materiaal verschilt dit wc niet in functie van de toiletpot in jouw kleinste kamertje. Elke bezoeker van het museum kan dus zorgeloos zijn gevoeg doen op de kunstinstallatie.