GT Sport: één voor allen en allen voor online

GT Sport: één voor allen en allen voor online

Vier jaar na de release van Gran Turismo 6 op de PS3 is de iconische racegame van PlayStation er eindelijk voor de PS4. Maar voor de fans van de franchise van de Japanse studio Polyphony Digital is het even slikken: GT Sport is niet de Gran Turismo 7 waar ze zo reikhalzend naar uitkeken. Deze nieuwe episode trekt namelijk resoluut de onlinekaart. Op solovlak is er wel nog een rijschool, een handjevol missies, slipsessies en gepersonaliseerde races, alleen of met twee op een split screen. Maar er is geen carrièremodus en, vooral, de garage telt maar 162 wagens. Dat zijn er maar liefst duizend minder dan in Gran Turismo 6!

Op grafisch vlak ziet alles er pico bello uit op de PS4 Pro. Wel jammer dat er maar veertig tracks zijn en dat schade, regen, nacht en dynamisch weer nergens meer te bespeuren zijn. Passie voor auto's is er dan wel weer bij de vleet, met voor elk merk een museum vol foto's, video's en uitleg. En wie een PS Virtual Reality-bril heeft, wordt nog meer ondergedompeld in de race.

Online boven!

Het moeilijkste aan GT Sport is rouwen om Gran Turismo 7. Zodra dat achter de rug is, kan je de 100% online modus gaan ontdekken. De eerste verplichte stap is een cursus fair play volgen. Twee korte video's leggen het concept en de leuze van GT Sport uit, ‘Autosport is geen contactsport'. Laat ons maar meteen met de deur in huis vallen: als je tenen nu al krommen, dan is GT Sport niks voor jou.

Elke speler wordt geklasseerd op basis van zijn niveau en zijn fair play. Je kan je inschrijven voor dagelijkse races of voor het Gran Turismo Kampioenschap, dat gehomologeerd is door de FIA, de internationale automobielfederatie. Je kan je land verdedigen of een contract tekenen met een constructeur naar keuze. Het resultaat is een veeleisende, strak georganiseerde maar razend spannende spelmodus.

GT Sport heeft zijn foutjes en komt op meerdere vlakken niet eens in de buurt van Forza Motorsport of Project Cars 2. Maar het is wel een online-ervaring met veel passie voor auto's.

(tw)