Gsm verlaagt kwaliteit van sperma

Gsm verlaagt kwaliteit van sperma

Volgens een onderzoek dat gepubliceerd werd in The Telegraph mag een man zijn gsm geen uren in de omgeving van zijn testikels houden. Het zou namelijk de kwaliteit van het sperma kunnen aanstasten in 47% van de gevallen. Het effect van de straling van een gsm zou zelfs zo krachtig zijn dat het op langere termijn onmogelijk wordt voor de man om zijn vrouw zwanger te maken.

‘Gekookt' sperma

“We hebben de hoeveelheid actief sperma en de kwaliteit ervan onderzocht bij mannen die hun gsm veel of weinig op zak hadden. We zagen dat de kwaliteit sterk daalde bij mannen die hun gsm constant met zich meezeulen”, zegt professor Martha Dirnfeld van de Technion University in Haifa. Sterker nog, de onderzoekers denken dat het probleem veroorzaakt wordt doordat stralingen het sperma opwarmen.

Bellen

Niet alleen je gsm op zak hebben kan voor probleem zorgen, ook het gebruik ervan. Het onderzoek wijst uit dat mannen die op z'n minst een uur per dag bellen, ook een groter risico lopen. Veel bellen betekent dat de kwaliteit van je sperma met 60% kan dalen.

Onderzoekers waarschuwen mannen dat ze de gsm soms even moeten laten voor wat hij is. Ze raden ook aan van de gsm eventueel in de borstzak of binnenzak van de jas steken, in plaats van in de broekzak.