Grote onlinewinkels rekenen op stevige groei in 2017 en willen duizenden jobs creëren

door
Belga
Leestijd 2 min.

De webwinkels Zalando en Coolblue hebben woensdag bij de voorstelling van hun jaarcijfers forse groeiprognoses vooropgesteld. Ze verwachten samen ook zowat 3.500 jobs te kunnen creëren in 2017, zo blijkt uit hun mededeling. Alvast bij Coolblue zal een deel van die aanwervingen in België gebeuren. Het Nederlandse Coolblue, dat elektronica verkoopt, denkt dit jaar 1.500 mensen aan te zullen nemen in Nederland en België. Onder meer het centrale magazijn in het Nederlandse Tilburg wordt fors uitgebreid. Daarnaast wil de onderneming ook een nieuwe winkel openen. CEO Pieter Zwart spreekt van een "nieuw concept", maar wil nog geen details prijsgeven over de locatie en invulling van deze nieuwe vestiging. Coolblue telt momenteel al drie fysieke winkels in België: in Wilrijk, Lochristi en Sint-Stevens-Woluwe.

Webwinkel Coolblue verwacht dit jaar een omzet van 1,2 miljard euro. In 2016 was de omzet al met 55 procent toegenomen tot 857 miljoen euro. De Duitse webwinkel Zalando verwacht dit jaar dan weer meer dan 2.000 nieuwe banen te creëren. De schoenen- en kledingverkoper wil het personeelsbestand en het logistieke distributienetwerk uitbreiden om in te spelen op de verwachte groei. Het bedrijf rekent voor 2017 namelijk op een omzettoename met 20 tot 25 procent.

In 2016 heeft Zalando elk kwartaal aan marktaandeel gewonnen. Er deden ongeveer 20 miljoen klanten een bestelling bij het bedrijf, wat een toename is met 11 procent. De omzet van de onderneming nam daardoor met 23 procent toe, tot ruim 3,6 miljard euro. Tot slot heeft woensdag nog een derde grote onlinespeler gunstige jaarcijfers bekendgemaakt. Bol.com slaagde er voor het eerst in om een omzet van meer dan 1 miljard euro te realiseren, zo werd bekendgemaakt bij de voorstelling van de jaarcijfers van moederbedrijf Ahold Delhaize.

bron: Belga