Grote namen scoren al meteen een Michelinster

Grote namen scoren al meteen een Michelinster

In totaal bekroont Michelin 144 sterrenrestaurant in België en Luxemburg, en 181 Bib Gourmandrestaurants waar je voor minder dan 37 euro kan eten. De gids is vanaf 23 november te koop voor 23,95 euro.

The Jane

Bij de driesterrenrestaurants zijn er geen wijzigingen. Zo blijven Hof Van Cleve (Kruishoutem) en Hertog Jan (Zedelgem) aan de top staan van de Belgische gastronomie. Het was uitkijken of The Jane van Sergio Herman een derde ster zou krijgen, maar is dus nog niet voor dit jaar. Ook t Zilte, Nuance, Hostellerie St-Nicolas, La Durée, Bartholomeus, Slagmolen, Hostellerie le Fox, Pastorale en De Jonkman blijven hangen op twee sterren. De nieuwkomers in deze categorie zijn zijn Restaurant Vrijmoed (Gent), La Source (Lanaken) en Boury (Roeselare).

Stempel 

"Deze chefs hebben de afgelopen jaren veel aan maturiteit gewonnen", zegt Michael Ellis, internationaal directeur van de Michelingidsen. "Ze bezitten het talent om hun stempel te drukken op gerechten. Dankzij hun techniek en creativiteit weten ze producten te sublimeren en prachtig in balans te brengen."

Veertien restaurants kregen een eerste ster, waaronder dus ook enkele sterrenchefs die een nieuwe zaak openden zoals Van Hecke en Desramaults.

Natuurlijk zijn er ook verliezers. In Antwerpen moet Epicerie Du Cirque zijn enige ster afgeven.