"Grote meningsverschillen binnen NAVO, maar we praten"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Tussen de verschillende leden van de NAVO bestaan er grote meningsverschillen over de Turkse operatie in het noordoosten van Syrië, maar de bondgenoten voeren wel gesprekken daarover met elkaar. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders gezegd, na de vergadering van de defensieministers van de NAVO-landen vandaag op het hoofdkwartier van de verdragsorganisatie in Brussel. Ook de secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft beklemtoond dat de leden "vrank en vrij" hebben gesproken. Volgens Reynders zijn er vooral grote meningsverschillen tussen de Europese NAVO-landen en Turkije. "Maar we kunnen open met elkaar praten binnen een alliantie zoals de NAVO", aldus de minister. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken veroordeelden eerder al de Turkse operatie 'Peace Spring' in het noordoosten van Syrië.

Net als Stoltenberg, zei Reynders de Turkse veiligheidsbezorgdheden te begrijpen. Turkije is het enige NAVO-land dat grenst aan Syrië. Ook wees hij op de rol die Turkije speelde in de door de VS geleide coalitie tegen Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië.

Reynders pleitte voor een politieke oplossing voor de crisis in Syrië, onder auspiciën van de Verenigde Naties. NAVO-baas Stoltenberg stelde dat de bondgenoten het eens zijn over de nood aan zo'n politieke oplossing, en de "nood om onze eenheid in de strijd tegen IS te bewaren".

Ook de secretaris-generaal wees op de verschillen tussen de lidstaten. "We hebben vrank en vrij daarover gesproken", zei hij. "Het is niet de eerste keer dat we verschillende standpunten hebben." Volgens hem is het dan ook nuttig om samen aan de onderhandelingstafel te zitten. "De belangrijkste focus ligt nu op de weg vooruit."

Stoltenberg herhaalde ook dat er geen specifieke oproep is voor een NAVO-missie in het gebied. Hij verwelkomde nog eens dat bondgenoten met voorstellen komen, zoals de Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer die haar voorstel voor een internationaal gecontroleerde veiligheidszone heeft toegelicht.

bron: Belga