Grote boodschap brengt Dumoulin in het nauw

Grote boodschap brengt Dumoulin in het nauw

Na een rustdag kregen de renners bij het ingaan van de derde week meteen de koninginnenrit voorgeschoteld: meer dan 220 kilometer met onderweg beklimmingen van de Stelvio en de Mortirolo. De vraag was of Tom Dumoulin in staat zou zijn om bergop het tempo van zijn concurrenten te volgen.

Maagproblemen

Een antwoord kregen we niet echt, want nog voor de slotklim moest de Nederlander zich noodgedwongen even aan de kant zetten. De kopman van Sunweb bleek last te hebben van zijn maag en deed dan maar zijn gevoeg in een wei.

Ondertussen waren de andere klassementsrenners al aan de beklimming begonnen. Vooral Vincenzo Nibali toonde zich erg bedrijvig. Nairo Quintana beet zich vast in het wiel van de Italiaanse titelverdediger, maar in de afdaling schudde hij de kleine Colombiaan toch af.

Zo kon Nibali samen met vluchter Mikel Landa naar de streep rijden. In de spurt klopte hij de Spanjaard met een wiellengte. Quintana kwam een handvol seconden later als derde aan, en dan was het aftellen tot Dumoulin in beeld kwam.

31 seconden

De Nederlander verloor uiteindelijk iets meer dan twee minuten. In het algemeen klassement houdt hij zo nog een halve minuut voorsprong over op Quintana, terwijl Nibali oprukt naar de derde plaats. De renner van Bahrain Merida volgt op 1:12.

De strijd om de eindzege ligt dus opnieuw helemaal open, zeker omdat er vandaag opnieuw geklommen moet worden. De aankomst ligt na 219 kilometer in Canazei, met onderweg onder meer de Aprica (1.173m) en de Passo del Tonale (1.883m).

Drie Belgen geven op

Drie landgenoten gaven gisteren overigens op. Ben Hermans, tot dan de hoogst geplaatste Belg in het algemeen klassement, was tijdens de rustdag ziek geworden. Ook Sean De Bie en Victor Campenaerts gooiden tijdens de zestiende rit de handdoek. Maxime Monfort is nu de eerste landgenoot, op de vijftiende plaats.